Amerika en het Verenigd Koninkrijk hebben altijd een 'speciale relatie' gehad. Dat is natuurlijk ook niet zo gek: Amerika is ontstaan uit voormalige Britse koloniën. Amerikanen en Britten zijn dus broedervolken. Helaas verwaterde die relatie wat onder het presidentschap van
Barack Obama. Dat begon al op de eerste dag dat hij president werd. Hij liet toen weten niet geïnteresseerd te zijn in een buste van Winston Churchill, de oud-premier van het VK en held uit de Tweede Wereldoorlog. Hoewel dat is hoe de meeste Amerikanen en European over Churchill denken houdt Obama er ongetwijfeld een andere mening op na. Zoals Dinesh d'Souza uitlegt in
The Roots of Obama's Rage ziet Obama Churchill juist als een voormalige kolonist die Afrikaanse volkeren onderdrukte, waaronder zijn (Obama's) eigen familie.
Na het 'nee dank je' tegen de buste van Churchill bleef de relatie tussen het VK en de VS relatief slecht. Toen Britten naar de stembus mochten om hun mening te geven over Brexit kregen ze zelfs een waarschuwing van Obama: als ze dat zouden doen zouden ze ernstig in de problemen komen. Amerika zou dan namelijk prioriteit geven aan de Europese Unie.
Nou, goed nieuws voor onze Britse vrienden:
Donald Trump pakt het
helemaal anders aan.
De nieuwe regering van Donald Trump in de Verenigde Staten wil komende week de basis leggen voor een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. De deal moet ingaan zodra de Britten hun uittreding uit de Europese Unie hebben voltooid. Dat zegt een functionaris in het Witte huis.
Dat is al geweldig nieuws voor het Verenigd Koninkrijk, maar het wordt nóg mooier. De Britse premier
Theresa May zal aankomende vrijdag namelijk de eerste buitenlandse leider zijn die Trump ontmoet na zijn inauguratie. Ook dat is een teken dat hij Groot-Brittannië een geweldig warm hart toedraagt en dat hij er alles aan gaat doen om een goede handelsovereenkomst te sluiten met de Britten; het soort overeenkomst waar de EU voorlopig alleen maar van kan dromen.