Het weinig aansprekende leiderschap van GroenLinks en PvdA doet de twee partijen de das om, net zoals de desastreuze inkomenspolitiek van de VVD dodelijk is voor de liberalen.
Partijleden komen en gaan, zeker rond verkiezingen kan het druk zijn op de ledenafdelingen van politieke partijen. Maar het gaat nu wel heel hard de verkeerde kant op: bijna alle politieke partijen verliezen leden, behalve 50Plus, D66 en SGP. Dat 50Plus meer leden bij kan schrijven is niet zo gek, want die partij bestaat nog maar net.
Dat de SGP is gegroeid (zij het met slechts 316 leden), is eveneens niet vreemd, want de SGP-achterban is over het algemeen hartstikke loyaal. En dat het ledenaantal van D66 groeide met 2,9 procent is eigenlijk hartstikke logisch, omdat het kabinet van VVD en PvdA een D66-kabinet is. Daar worden de progressief-liberalen voor beloond. De cijfers over de groei bij 50Plus, D66 en SGP zijn overigens niet bijster interessant, als ik eerlijk ben.
Het echte nieuws is dat coalitiepartijen PvdA en VVD massaal leden verliezen. Niet zo gek, met het meest rampzalige kabinet ooit. Ik citeer het nieuwsberichtje van gisteravond even voor de cijfers:
De grootste verliezer was GroenLinks. Ze zag het ledental met 6,3 procent dalen. Partijleider Bram van Ojik kan nog rekenen 22.435 leden. Andere partijen die veel leden verloren zijn de regeringspartijen. De PvdA kelderde met 5,8 procent tot 52.317 leden. Dat is iets meer dan coalitiepartner VVD. De partij van premier Mark Rutte verloor netto 1.864 leden (-5,3 procent).
Eerst over GroenLinks: die partij heeft natuurlijk te kampen met een paar problemen: Bram van Ojik is geen aansprekende leider en de 'groene' agenda is verouderd en totaal niet verkoopbaar in een tijd waarin de economie op z'n gat ligt. Verder hebben ze bij GroenLinks totaal geen vertrouwen meer in de komende verkiezingen. Zoals partijvoorzitter Rik Grashoff het onlangs formuleerde: "Naar buiten toe zeggen we dat we gaan winnen, maar intern weten we wel beter."
Bij de coalitiepartijen is er iets anders aan de hand, hoewel er ook bij de PvdA leiderschapsperikelen zijn (hoe anders te verklaren dat vicepremier Lodewijk Asscher zich constant uitspreekt vóór Diederik Samsom?). De kiezer is teleurgesteld in met name de VVD. De partij beloofde voor de verkiezingen lastenverlagingen, maar ging akkoord met de grootste nivellerings- en lastenverzwaringsoperatie sinds het meest linkse kabinet ooit, dat van Joop den Uyl in de jaren '70.
Dat pikken VVD-leden niet. Zelfs DDS-baas Joshua Livestro, toch jarenlang loyaal VVD-lid, heeft zijn lidmaatschap vorig jaar opgezegd. Het is nu de vraag hoe lang de VVD nog van plan is het kabinet te steunen. Nog even en er blijft niets meer over van de partij die ooit goede politici huisvestte (ik noem een Hans Wiegel, ik noem een Frits Bolkestein). Het wordt de hoogste tijd voor een nieuwe rechtse en conservatief-liberale politieke partij, een die niet kiest voor eindeloze lastenverzwaringen, maar voor forse lastenverlichtingen. Het zal mij benieuwen of die er (ooit) gaat komen.