Griekenland zelf de geldmarkt weer op?

Geen categorie03 mei 2012, 8:59
Er was deze week waratje eens wat gunstigs te melden over de financiële positie van Griekenland. Dat, althans, wenst ratingburo S&P ons te doen geloven. Elsevier kopte gistermiddag: Griekenland niet langer failliet. Het mocht wat.
De vrolijke mededeling dat het land haar schulden aan private instellingen met 100 miljard euro had weten te verminderen (Haircut I, wat onder gewone mensen schuldsanering heet) liet onvermeld dat de door de ECB gegarandeerde schulden met  bijna hetzelfde bedrag waren toegenomen.
S&P lijkt er op voorhand van uit te gaan dat die schulden beschouwd moeten worden als gift (let u op, heer JKdJ, dat kost minstens 11 miljard Nederlands belastinggeld). In ieder geval steeg de Grieke kredietrating met 5 stappen tot CCC, met stabiele vooruitzichten. Nu is CCC nog steeds minder dan een handbreedte verwijdert van het vagevuur van een gedeeltelijk faillissement, maar inderdaad, er zijn landen die in dezelfde ratingsituatie verkeren. CCC betekent kwetsbaar, volgens Elsevier.
Al is het op basis van deze bijzonder wankele rating niet mogelijk om voor de Griekse staat krediet los te krijgen, het verschaft semi-overheidsinstellingen enige lucht en mogelijkheden, zij het dan zeer beperkt. Maar zij verkrijgen die kredieten dan ook van instituten zoals de Europese Investerings Bank (EIB), die blijkbaar inzet op een hypermoderne variant van ontwikkelingshulp. Deze kredietverschaffers aan Griekse instellingen hebben wel hun maatregelen genomen met de toepassing van zogenaamde Drachma-clausules. Deze clausules verschaffen zekerheden indien Griekenland de euro plotseling zou verlaten. Al beweert de EC onder leiding van het genie Barroso anders, de financiële markten nemen liever het zekere voor het onzekere.
Want ja, die Griekse economie.. Al ziet
Die risico's, laten we het daar een over hebben. Jeugdwerkloosheid: 51,7% , de laatste cijfers van de totale werkloosheid gaan naar 23% (een stijging met 40% tov een jaar geleden).  In Athene is 30% van de bedrijven opgeheven of failliet - het Griekse gemiddelde schommelt rond de 25%. Het financieringstekort van het land bedroeg in december 11,% van het BNP. De Griekse economie is sinds 2008 met 20% gekrompen, en het einde van die krimpbeweging is nog niet in zicht.
Van verscheidene kanten is al gewaarschuwd dat Griekenland ook niet over de organisatorische infrastructuur beschikt om aan de eisenvan de EU tegemoet te komen. Het implementeren daarvan alleen zal al een jaar of tien kosten. En in de aanloop naar 6 mei lijkt de overheid het eigenlijk al te hebben opgegeven.
Onder deze omstandigheden moeten de Grieken aanstaande zondag dus naar de stembus, met als belangrijkste inzet het herkiezen van een regering die met de EU nog strengere maatregelen afgesproken heeft, die men echter pas na 6 mei onthullen zal. En de Grieken zijn het zich bewust.
Nu staat al vrijwel vast, dat de puur nazistische Gouden Zonsopgang-partij haar entree in het parlement zal maken. Treurig genoeg is dat in het electorale Ragnarök dat los gaat barsten slechts een detail van beperkt belang. Publicatie van opiniepeilingen is twee weken voorafgaand aan verkiezingen in Griekenland verboden. Wat niet wegneemt dat ze wel gehouden worden, en hier en daar ook uitlekken. De laatste dagen is daarin een tendens zichtbaar, die als zij bewaarheid wordt, de zittende elite zal wegvagen.
Daarover in het volgende artikel: de Griekse fragmentatiebom.
-------
Mij volgen op Twitter?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten