Prioriteiten stellen: niet iedereen heeft er kaas van gegeten.
Dat blijkt maar weer eens uit dit rapport van Greenpeace. De gezellige milieu-extremisten beweren namelijk dat de stenen die ze in 2008 op onwettige wijze in de Duitse Noordzee hebben gedumpt hun werk bui-ten-gewoon goed doen. Ja, ja, talloze zeeanemonen en zeesterren hebben de groene actievoerders blijkbaar liefdes- en dankbrieven gestuurd uit dankbaarheid voor hun nieuwe thuis.
In 2008 was er veel ophef over een actie van Greenpeace die natuurstenen plaatste voor de kust van het Duitse eiland Sylt. Op dit moment doen duikers van Greenpeace onderzoek bij de stenen om te beoordelen of de actie effect heeft gehad. De eerste resultaten laten zien dat de stenen in enkele jaren al zijn begroeid met ontelbare zeeorganismen. De komende weken wordt er verder onderzoek gedaan naar het effect van de actie op de bodem en het zeeleven.
De stenen die daar nu liggen, voorkomen dat de bodem wordt omgeploegd door vissers met grote sleepnetten. Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld de bruinvis en de vele andere dieren en planten die daar leven, stelt Tom Grijsen, campagneleider oceanen bij Greenpeace. Onze actie in 2008 was misschien controversieel, maar blijkt wel een succes. De enige manier om onze uitgeputte zeeën weer op kracht te laten komen, is het écht beschermen van natuurgebieden op zee.
Mooi he? Zo romantisch, je zou er bijna een Hollywood-film over willen maken.
Het vervelende van Greenpeaces berichtgeving is dat er met geen woord gerept wordt over de wijze waarop deze fan-tas-ti-sche onderzeewereld (je vraagt je af wanneer de Snorkels iets van zich laten horen) tot stand is gekomen: de Gaia-aanbidders brachten door deze actie namelijk de levens in gevaar van Duitse vissers. U weet wel: van die mensen die elke ochtend vroeg opstaan, hard werken, en hun best doen om voor hun gezin te zorgen. Zij werpen hun netten uit, om ze vervolgens weer boven te halen, hopende dat ze een paar vissen gevangen hebben die ze dan voor een mooi prijsje kunnen verkopen. De rotsblokken maken dat echter schier onmogelijk: als een net blijft haken achter een grote steen kan de vissersboot omslaan. En de vissers zelf? Nou, die moeten dan zwemmen voor hun leven.
Blijkbaar vindt Greenpeace dat verder geen probleem. Immers, zeeanemonen zijn veul belangrijker dan mensen. Toch?
Dit rapport is dan ook niets anders dan een doorzichtige poging tot het rechtpraten van hun eigen kromme, onwettige actie uit 2008. Een actie die zelfs bekritiseerd werd door ándere milieuclubs.
Overigens moeten Nederlandse vissers zich ook grote zorgen maken: volgens de Federatie van Visserij bereidt Greenpeace opnieuw een dergelijke actie voor, ditmaal voor de Nederlandse kust. Het kan dus ook zijn dat ze via dit rapport al bij voorbaat een volgende actie willen rechtvaardigen. In dit verband is dit bericht van vandaag van groot belang: "Greenpeace vaart uit tegen vernietiging van de Noordzee". Juist ja. Waarschijnlijk bedoelen ze 'tégen vernieting van het huisje van een zeester, en vóór vernieting van complete vissersboten'.
Leuk geprobeerd, maar de enigen die daar intrappen zijn All-Star en Daffney.