De Dierenpartij is echt van het pad af. Marianne Thieme vindt het "absurd" dat er ganzen rond Schiphol worden vergast. Die worden volgens haar naar de luchthaven gelokt door alle lekkere eiwitrijke gewassen in de buurt.
"Als er bij Schiphol niets te halen valt, dan komen de ganzen simpelweg ook niet," zei Thieme eerder vandaag in een Kamerdebat.
Oftewel: weg met die landbouw. En als het kan, graag ook met die vervuilende luchthaven. Want het vergassen van ganzen is zielig.
Wellicht, maar het is ook nodig -- om te voorkomen dat dezelfde ganzen opstijgende en landende vliegtuigen in de weg vliegen. Daarnaast wordt het ganzenvlees aan de Voedselbank geschonken, dus is iedereen blij. Behalve de ganzen, uiteraard.
Het gaat niet alleen om ganzen. Dit laatste voorstel laat weer eens zien dat de partij van Thieme dieren en milieu belangrijker vindt dan mensen. Om een paar duizend ganzen te redden, is zij bereid Schiphol, de boeren in de buurt, of beide, economische schade te berokkenen.
Met een haast religieuze bevlogenheid bestrijdt Thieme alles dat niet groen of duurzaam is. Elk mogelijk dierenleed moet worden voorkomen, ook al betekent dat minder voedsel en hogere voedselprijzen. (Stel je voor dat Thiemes plannen wereldwijd worden uitgevoerd, dan komt de helft van de bevolking om van de honger.) Alles dat niet 'natuurlijk' is, is per definitie fout. Alles dat erop wijst dat zogenaamde vergroening meer kost dan het oplevert en juist technologische vooruitgang milieuschade beperkt, wijst zij van de hand. Denk aan schaliegasboringen. In de Verenigde Staten is de uitstoot de afgelopen jaren dankzij die technologie sterk afgenomen. Toch pleit de Partij voor de Dieren voor een algeheel verbod in Nederland.
Thieme komt graag met allerlei cijfers die haar gelijk moeten aantonen, maar eigenlijk is ze helemaal niet in feiten geïnteresseerd. Haar partij voert een ideologische strijd. Het heeft dan ook geen nut milieuactivisten zoals Thieme met de werkelijkheid te confronteren. Wie met hen het debat wil aangaan, zal dat op even ideologische gronden moeten voeren. Dat begint met de stelling dat de aarde niet aan beestjes en planten toebehoort. De mens heeft het volste recht gebruik te maken van de natuurlijke hulpbronnen die hier te vinden zijn en hoeft zich niet altijd te schikken naar het belang van andere levende wezens. We kunnen bijvoorbeeld best onderzoeken of er geen andere manier is om de ganzen van Schiphol te weren, maar wie op voorhand het vergassen van de vogels uitsluit, levert geen nuttige bijdrage aan het debat.