Gemeenten ontwijken vergoeding traplift: hoe zit het nu écht met de WMO en het PGB?

Geen categorie22 jun 2017, 7:30

Veel ouderen en mensen die moeten revalideren hebben moeite met traplopen. De trap kan zelfs een gevaarlijk obstakel worden in huis!

Soms kan dit probleem worden omzeild door alle gebruiksruimtes (badkamer, slaapkamer) op de benedenverdieping in te richten. Maar dit kan lang niet altijd en dus zal er een andere oplossing moeten worden gevonden. Het kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om een traplift te installeren. Helaas is een traplift natuurlijk niet gratis. Hiervoor dient de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), waarlangs je geld toegewezen kunt krijgen. Maar hoe zit het daar nu eigenlijk mee?

WMO en PGB

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning stelt dat iedereen in Nederland recht heeft op bepaalde zaken. Zo heeft iedereen recht op zorg, op onderwijs en op bepaalde voorzieningen. Hieronder valt ook bescherming als iemand mishandeld wordt, crisisopvang enzovoorts. De WMO heeft als belangrijke functie dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, eventueel met de nodige aanpassingen. Dit kan als gevolg hebben dat veranderingen in een woning worden vergoed door de overheid. Dat gebeurt via een PGB (persoonsgebonden budget). Dit budget wordt telkens opnieuw vastgesteld en kan eenmalig of structureel zijn. Je hebt wel altijd een eigen bijdrage die je moet meebetalen, al is deze meestal niet zo hoog.

Wanneer PGB?

Wanneer kom je in aanmerking voor een persoonsgebonden budget? Je komt in aanmerking als je niet voldoende verdient om zelf kosten te betalen. Uiteraard dekt de zorgverzekering ook al allerlei kosten, maar bijzondere uitgaven worden meestal niet vergoed. Een traplift valt ook onder de WMO als je deze niet zelf kunt betalen en onvoldoende inkomen hebt om ervoor te sparen. De gemeente is dan verplicht om hiervoor een budget ter beschikking te stellen. Dit geldt sowieso voor een traplift die zorgt dat je (langer) in je eigen huis kunt blijven wonen. Hoewel de gemeente vaak tegensputtert als het gaat om een huurwoning, heeft de rechter uitspraak gedaan dat ook huurwoningen en zelfs openbare ruimtes zoals een gemeenschappelijke hal onder de WMO vallen.

PGB aanvragen

Het aanvragen van een persoonsgebonden budget verloopt altijd via de gemeente. Heb je de mogelijkheid, dan is het goed om iemand anders te laten controleren of je wel echt krijgt waar je recht op hebt. Vooral bij het plaatsen van benodigdheden zoals een traplift sputtert de gemeente nog weleens tegen. Terwijl je het recht aan jouw kant hebt, dus let hier goed op! Je hebt een traplift nodig en dus heb je daar recht op. De gemeente moet dan verplicht een WMO/pgb vergoeding voor je traplift beschikbaar stellen.
De gemeente doet niet voor niets moeilijk: sinds vorig jaar is het niet langer de algemene overheid, maar de gemeente die opdraait voor deze kosten. En hoewel er budget beschikbaar is gesteld, is dit lang niet in elke gemeente voldoende. Daarom doen gemeentes soms moeilijk over de WMO en het PGB waar je recht op hebt. Laat je dus niet te snel uit het veld slaan: als je recht hebt op een traplift vanwege gezondheisomstandigheden heb je bijna altijd recht op een pgb voor een traplift via de gemeente. Zo wordt een traplift een stuk beter betaalbaar!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten