De wethouder wil een maatschappelijke discussie uitlokken over verplichte anticonceptie voor wat hij onmachtige ouders noemt. "Sommige kinderen hebben het recht om niet geboren te worden", zei De Jonge. Hij deed zijn uitspraken bij de start van een project in Rotterdam om kwetsbare ouders ervan te overtuigen om vrijwillig anticonceptie te gebruiken.
Volgens de wet mag de overheid nu niemand verplichten om iets met zijn lichaam te doen. De Jonge wil dat er een wettelijke maatregel komt die kan worden ingezet voor een beperkte groep ouders waarbij andere middelen niet helpen. Hij schat dat dat in Rotterdam voor ongeveer tien tot twintig personen geldt.
Op vrijwillige basis poogt Rotterdam de 2334 inwoners die vanwege hun leefstijl, verslavings- of psychische problematiek niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap aan te sporen om zich niet voort te planten.
In anderhalf jaar tijd heeft de gemeente met meer dan duizend mensen gesproken die binnen de doelgroep vallen. Iets meer dan de helft daarvan heeft aangegeven met anticonceptie aan de slag te willen gaan, 366 zijn daadwerkelijk al aan de voorbehoedsmiddelen begonnen.Wel blijft het problematisch om mannen zover te krijgen dat ze meedoen, beseft verantwoordelijk wethouder Judith Bokhove. „De mogelijkheden qua anticonceptie voor mannen zijn beperkt: condoom of sterilisatie”, stelt ze in een schrijven aan de gemeenteraad.