Gemeente Rotterdam faciliteert anticonceptie voor 'zwakke' Rotterdammers zodat ze geen kinderen krijgen

Geen categorie20 sep 2018, 13:00

In dit artikel zal ik geen lange inleiding schrijven, maar gelijk met de deur in huis vallen. Niet echt mijn stijl, maar voor nu is het nodig. Kent u deze uitspraak van Hugo de Jonge (CDA) nog?

De wethouder wil een maatschappelijke discussie uitlokken over verplichte anticonceptie voor wat hij onmachtige ouders noemt. "Sommige kinderen hebben het recht om niet geboren te worden", zei De Jonge. Hij deed zijn uitspraken bij de start van een project in Rotterdam om kwetsbare ouders ervan te overtuigen om vrijwillig anticonceptie te gebruiken.

Volgens de wet mag de overheid nu niemand verplichten om iets met zijn lichaam te doen. De Jonge wil dat er een wettelijke maatregel komt die kan worden ingezet voor een beperkte groep ouders waarbij andere middelen niet helpen. Hij schat dat dat in Rotterdam voor ongeveer tien tot twintig personen geldt.

Hij was toen nog wethouder van Rotterdam, maar nu vice-premier. Veel mensen vielen over hem heen door deze uitspraak en terecht. Je kan en mag als overheid mensen niet dwingen om iets te doen met hun lichaam. Beleid dat een breuk veroorzaakt in dit principe, creëert een gevaarlijk precedent voor in de toekomst. Stukje bij beetje laat je dan meer dingen toe. Daarnaast beslissen de Tweede Kamer en de Eerste Kamer of een wetsvoorstel 'tegen de Grondwet' is, of niet. Dat ligt aan hoe de politieke wind draait.

Enfin, Rotterdam is niet verder gegaan met het beleid zoals De Jonge dat voorstelde, maar is wel een aantal duizend Rotterdammers gaan 'helpen' in het gebruiken van anticonceptie.

Op vrijwillige basis poogt Rotterdam de 2334 inwoners die vanwege hun leefstijl, verslavings- of psychische problematiek niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap aan te sporen om zich niet voort te planten.

In anderhalf jaar tijd heeft de gemeente met meer dan duizend mensen gesproken die binnen de doelgroep vallen. Iets meer dan de helft daarvan heeft aangegeven met anticonceptie aan de slag te willen gaan, 366 zijn daadwerkelijk al aan de voorbehoedsmiddelen begonnen.

Wel blijft het problematisch om mannen zover te krijgen dat ze meedoen, beseft verantwoordelijk wethouder Judith Bokhove. „De mogelijkheden qua anticonceptie voor mannen zijn beperkt: condoom of sterilisatie”, stelt ze in een schrijven aan de gemeenteraad.

Nog steeds vind ik het verwerpelijk, maar het is gelukkig nog steeds gebaseerd op vrijwilligheid en geen dwang. Ik vind dit een moeilijk onderwerp, omdat ik wel begrijp waar De Jonge op doelt, maar uiteindelijk zijn vrijheden belangrijker dan een paar concrete gevallen waarbij het misgaat. Er zijn altijd risico's en ik denk niet dat je het oplost door 'zwakzinnige' mensen dan maar niet te laten voortplanten. Iedereen heeft het recht om zich voort te planten. Naar mijn idee kan je daar niet aan toornen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten