Veel buitenlandse media juichten de kandidatuur van de "gematigde" Akbar Hashemi Rafsanjani voor het presidentschap van Iran toe. Zo gematigd is de man echter niet.
Rafsanjani werd dinsdag gediskwalificeerd van deelname aan de presidentsverkiezingen die in juni moeten plaatshebben. Toen hij zich iets meer dan een week geleden aanmeldde, wordt in het buitenland erg gemakkelijk aangenomen dat de 78-jarige politicus de meer hervormingsgezinde Iraniërs zou kunnen aanspreken. Hij is inderdaad geen religieuze zeloot zoals de grootayatollah Ali Khamenei noch een neoconservatief als de zittende president Mahmoud Ahmadinejad. Binnen de context van de Iraanse politiek zou Rafsanjani dus als gematigd kunnen worden gezien. Maar dat is een beetje als Fidel Castro gematigd noemen in vergelijking met Josef Stalin.
Rafsanjani was eerder president, van 1989 tot 1997. Onder zijn bewind werd een zelfmoordaanslag op de Israëlische ambassade in de hoofdstad van Argentinië, Buenos Aires, uitgevoerd waarbij 29 burgers om het leven kwamen. Twee jaar later was een joodse buurthuis in dezelfde stad doelwit. Toen kwamen 85 mensen om. In beide gevallen waren de Argentijnse autoriteiten ervan overtuigd dat Iran achter de aanslagen zat. Het land vaardigde in 1996 zelfs een arrestatiebevel voor Rafsanjani uit, omdat hij persoonlijk bij het bereiden van de aanslagen betrokken zou zijn geweest.
Ook in eigen land schuwde Rafsanjani geweld niet. Zo'n tachtig Iraanse intellectuelen en dissidenten werden tussen 1988 en 1998 door de veiligheidsdienst geliquideerd. De verantwoordelijke gezagsdragers werden niet door Rafsanjani, maar door zijn opvolger, Mohammad Khatami, de laan uitgestuurd. De eerste deed niets terwijl landgenoten om hun mening werden vervolgd en vermoord.
Toch werd deze man door onder meer de
BBC,
The Guardian,
The Washington Post,
NRC Handelsblad en het
ANP (wat dan weer door de meeste Nederlandse media klakkeloos werd overnomen) als "gematigd" of "pragmatisch" en zelfs "hervormingsgezind" omschreven.
Misschien moeten we maar blij zijn dat deze "pragmaticus" niet aan de verkiezingen mag meedoen.