Ik heb al verschillende keren aandacht geschonken aan de fossiele brandstoffenpiek, die net als die verschrikkelijke opwarming van de aarde (onze schuld!) maar niet wil komen. Zie bijvoorbeeld hier en hier. Die 'postings' gingen onder meer over schaliegas. Maar dat is niet de enige fossiele energiebron die voor de nabije toekomst grote beloften inhoudt.
Op climategate.nl volgt Theo Wolters dit soort ontwikkelingen op de voet. In zijn laatste 'posting' schenkt hij uitvoerig aandacht aan een nieuwe energierevolutie: ondergrondse kolengassificatie. Volgens hem zal daardoor het einde van het fossiele tijdperk met minstens een eeuw worden opgeschoven.
Theo Wolters:
De steenkoolreserves waren al zeer groot (zon 200 jaar huidig verbruik), maar de door UCG nu direct extra winbare reserves zijn voldoende om nog eens 100 jaar langer steenkool als belangrijkste elektriciteitsbron te handhaven. En als de werkelijk gigantische onderzeese voorraden langs de kusten winbaar blijken (en daar is weinig twijfel over), komen daar nog honderden jaren bij. Omdat de steenkool in de vorm van synthesegas uit de grond komt, is er ook direct superschone diesel van te maken met hetzelfde Fischer-Tropsch proces als Shell in Qatar gebruikt. Eén van de allereerste commerciële projecten zal dat dan ook meteen al gaan doen. Diesel brengt namelijk veel meer op dan elektriciteit, zeker als je ver van grote stroomafnemers afzit. En de productiekosten liggen rond de $30 per barrel-equivalent, dat is minder dan diepzee olie en EOR olie (olie die met extra technologie uit velden gehaald wordt als de natuurlijke druk weggevallen is). Olie van minder dan $30 per vat begint in de meeste landen op te raken, en wordt steeds meer vervangen door de duurdere vormen. Die krijgen nu dus stevige concurrentie! Kortom: UCG met GTL (underground coal gasification gecombineerd met gas-to-liquid technologie) wordt na shale gas de nieuwe game-changer in de energiewereld!
Lees verder hier.
De Amerikaans olieanalist Morris Adelman zei het al:
'The oil crunch is like the horizon. It recedes when you approach it.'
Wat voor olie geldt, geldt nog meer voor fossiele brandstoffen in het algemeen. Leve de technologische vooruitgang!