Europa best wel belangrijk, maar niet op internet

Geen categorie01 mrt 2014, 11:00
Onderzoek NRC
Hoe wordt subsidie voor online europa-promotie besteed? NRC deed er onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat door het Europees Parlement gesubsidieerde sites in de regel weinig bezoek weten te trekken en stilvallen zodra de subsidie stopt.
Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, zoals de website Europa Nu. Deze actuele site bestaat al sinds 2006 en wordt dagelijks onderhouden door een team van professionele redacteuren van het Parlementair Documentatie Centrum en het Montesquieu Instituut. De site trekt gemiddeld ruim 10.000 bezoeken per dag waarbij maandelijks meer dan zeven miljoen pagina's worden bekeken. In de eerste vijf jaar van zijn bestaan werd de site deels door het Europees parlement gesubsidieerd, maar vanaf 2011 niet meer. Sindsdien is de site beter en dus ook beter bezocht geworden. Speciaal voor de komende verkiezingen voor het Europees parlement verzorgt het team van Europa Nu ook de site www.europeseverkiezingen.com.
Niettemin was het onderzoek van de NRC natuurlijk wel relevant. Hoe komen de 505.701.172 burgers in de EU (en m.n. Nederland) aan informatie over het Europees Parlement? Een relevante vraag, want het opkomstpercentage bij de verkiezingen voor het EP daalt al jaren. De vorige keer kwam 43 procent van de Europese stemgerechtigden opdagen – in Nederland was de opkomst slechts 36,7 procent. Het Directoraat-Generaal Voorlichting van het Europees Parlement stelt sinds 2005 gemiddeld vier miljoen euro per jaar aan subsidies beschikbaar voor projecten die als doel hebben om 'het begrip van de rol en werking van het Europees Parlement te vergroten', maar dat valt dus tegen. De EU 'leeft' niet onder de mensen. verwonderen doet dat natuurlijk niet, want niemand is geïnteresseerd in een megalomaan instituut, dat ver van de burger staat.
Niettemin is het deze keer uiterst belangrijk om op 22 mei naar de stembus te gaan, want het is de laatste kans voor de kiezer om het proces van sluipende bevoegdheid overdracht richting Brussel te stoppen en waar mogelijk terug te draaien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten