EU eist dat Polen de pensioenwijziging van rechters ongedaan maakt

Geen categorie19 okt 2018, 17:00
Terwijl in Nederland een meerderheid in de Tweede Kamer uw pensioen onder technocratisch Europees toezicht plaatst, krijgt Polen de wind van voren omdat zij de pensioenleeftijd van rechters heeft verlaagd. Het probleem is niet even duidelijk maar zou gaan om abstracte concepten zoals 'rechtsstaat', 'democratie' en 'principes'. Dat zijn concepten waar ik beter niet met u over kan spreken, volgens het D66 twitteraccount. Zonder verder een goede verklaring te geven wat de precieze problemen zijn mengt het Europees Hof zich in de zaak en verklaart dat Polen de maatregel terug moet draaien.
Wat gebeurt er als er rechters met pensioen gaan? Dan worden nieuwe rechters aangesteld. De in Polen aangestelde rechters zijn niet diegenen die Brussel graag ziet. En daarom is het tijd voor actie, tenminste als het aan Brussel ligt. Volgens de Europese Commissie voldoet Polen niet aan de principes van de Europese Unie en dus moet er onderzoek worden gedaan. Wat is het effect van het verzoek tot op heden? Dat effect is niet waarneembaar. Sterker nog, Duda handelt de zaak gewoon af en laat daarmee zien dat de EU hem gestolen kan worden.
Dat is niet handig van de EU, want het gaat allerminst soepel voor de technocraten in Brussel. Ten eerste zit de EU met een enorm financieel-economisch probleem waarbij hervormingen effectief gezien geen impact hadden. De kunstmatig lage rentestanden bieden korte termijn winst, maar daar kleven daar negatieve kanten aan. Ieder voordeel heeft zo z'n nadeel, aldus Cruijff. De divergentie in economische groei en algeheel welvaartspijl tussen de noordelijke, zuidelijke en oostelijke landen verschilt sterk. Vooral Spanje, Griekenland en Italië hebben nog steeds te kampen met problemen. De euromunt heeft deze economieën in een wurggreep gehouden. Beter was het geweest voor ons allemaal als Griekenland uit de euro was gestapt. Maar, het politieke kwam voor de mens.
Naast de financiële problemen is de EU ook intens verdeeld en wordt een bevolkingsgroep 'de populisten' gedemoniseerd door de bestuurlijke elite. Dat gebeurt niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. De verdeeldheid kent zijn ultieme crescendo in de Brexit, waar niet alleen politieke visies, maar zelfs generaties tegenover elkaar staan. De interne verdeeldheid wordt met name gevoed door het bovenstaande economische component en de demografische adrenalineshots die Brussel injecteert. Met honderdduizenden komen ze tegelijk, en de burger is oprecht bezorgd en angstig om het feit dat de Europese staten hun primaire kerntaak niet goed uitvoeren: veiligheid.
Terwijl dat dus alles gaande is wordt Polen op de vingers getikt. Dat kan natuurlijk niet los gezien worden van het lostrekken van de Visigrad-landen van de EU door het Verenigd Koninkrijk en de VS. Het leuke is dat Brussel nog steeds stoer praat, maar tegelijkertijd verkeerde keuzes maakt. Dat proces is al gaande, maar het duurt nog voordat de toekomst de pandafhankelijkheid van de gemaakte keuzes zal tonen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten