De Europese Unie staat zowaar op haar strepen.
Zo zeg. Dit moet wel als een enorme schok komen voor Griekenland: de Europese Unie houdt zowaar haar rug een keer recht.
De trojka van financiële toezichthouders op Griekenland heeft zijn missie in Athene opgeschort tot januari en de storting van een miljard euro bevroren. Griekenland heeft vereiste hervormingen niet doorgevoerd, zo liet de Europese Commissie weten.
Eén van de grootste problemen van de EC is dat het privatiseringsprogramma niet volgens plan verloopt. Olli Rehn, de Europese commissaris voor Economische Zaken, laat weten dat "de technische discussies komende week voort[gaan] in Athene en we hopen dat de onderhandelaars in januari naar Athene kunnen komen, als de autoriteiten vooruitgang hebben geboekt bij het uitvoeren van hervormingen."
Aankomende maandag bespreken de Europese ministers van Financiën deze materie in Brussel. Hoewel het Griekse parlement zaterdagavond instemde met een begroting voor volgend jaar, is de EU dus niet te spreken over de vooruitgang die tot dusverre is geboekt.
Premier Antonis Samaras vindt dat onzin; hij beweert dat Athene dit jaar in de zwarte cijfers afsluit, dat er meer gesneden is in de overheidsuitgaven dan gepland, dat de werkloosheid is gestabiliseerd en dat het tekort op de handelsbalans is afgenomen. In zijn ogen zijn dat resultaten om trots op te zijn, in de rest van de wereld is een 'gestabiliseerde werkloosheid' van 27% echter onacceptabel. Dat dit niet erger wordt komt doordat de bodem van de put al tijden in zicht is.
Veel erger kan het eenvoudig niet worden. Nee, zelfs niet onder de lamlendige leiding van Griekse politici. De enige manier om het nog erger te maken is door de bodem van de put kapot te maken en de put eens lekker te gaan uitdiepen. Nu acht ik Samaris en co. daar wel toe in staat, maar het zou wat vreemd zijn als de Europese Commissie dat toelaat.
Dat gezegd hebbende lost bovenstaande het systematische probleem van Griekenland natuurlijk niet op. Als Athene haar zaken echt op orde wil krijgen moet ze de euro afschaffen. Daarna kunnen ze de nieuwe drachme ontwaarden, waardoor Griekenland zowaar de concurrentiestrijd weer aan kan met andere landen. Alleen zo kan het Griekse probleem op de lange termijn worden opgelost: door het hebben van een eigen munt (die weinig waard is) en een eigen economisch en handelsbeleid dat geschoeid is op echt liberale uitgangspunten.