De VVD handelt bijzonder ondemocratisch. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft laten weten dat het
geen enkele trek heeft in een spoeddebat over (het beperken van) topinkomens in de (semi-) publieke sector. Dit terwijl gedoogpartij
ChristenUnie dat juist wél wilde.
Zoals wij eerder
al berichtten wil de
PvdA - samen met andere partijen - dat de topinkomens van topmanagers bij zorginstellingen, ziekenhuizen en woningcorporaties worden aangepakt. Op dit moment verdienen die mensen fors meer dan de Balkenendenorm - het bedrag dat de premier jaarlijks mag bijschrijven. Veel partijen vinden dat totaal onacceptabel, en dus kwam er een wetsvoorstel dat de goedkeuring kon wegdragen van zowel de Tweede als de Eerste Kamer.
Je zou denken: appeltje-eitje.
Helaas ging het wat minder goed dan gepland. De VVD liet na goedkeuring door de Senaat namelijk weten dat ze niet van plan was om de wet daadwerkelijk te implementeren. VVD-ministers Schippers en Blok beweerden dat ze de deadline van 1 januari niet konden halen (wat ongetwijfeld komt doordat ze geen maatregelen hebben genomen om te anticiperen op de nieuwe regelgeving). Kamerlid Segers van de ChristenUnie vond dat niet kunnen en eiste een spoeddebat met een andere minister: Ronald Plasterk.
Jammer genoeg geeft die - ongetwijfeld onder druk van zijn VVD-vrienden - niet thuis. De gedoogpartij zoekt het maar uit. De VVD kreeg haar zin niet
wat het zorgstelsel betreft dus worden PvdA en CU even teruggepakt.
Zoals Segers het verwoordt:
"Twee ministers die de wet niet uitvoeren en een derde die de regie kwijt is."
In veel gevallen is het natuurlijk uitstekend dat de VVD de wensen van de PvdA naast zich neerlegt, maar in dit geval ligt dat toch een beetje anders. De wet is namelijk op democratische wijze aangenomen. De regering heeft die dan uit te voeren - wat individuele ministers er ook van mogen denken.
Dat niet doen is buitengewoon ondemocratisch en daarom onacceptabel. We werken nu eenmaal vanuit een parlementair systeem: de volksvertegenwoordiging neemt weten aan, de regering voert ze uit. Op het moment dat dit niet gebeurt is er sprake van een serieuze vertrouwenscrisis... Nou ja, dat zou zo moeten zijn.
Helaas is tegenwoordig alles anders. De ondemocratische opstelling van de VVD wordt namelijk geaccepteerd door diens regeringspartner de PvdA. Waarschijnlijk denken de sociaaldemocraten dat de liberalen het recht hebben om dwars te liggen aangezien Schippers onlangs nat ging met haar wetsvoorstel voor de zorg. Wij één (daad van rebellie), zij één.
Leuk, maar zo hoort het niet te werken. Een regering moet doen wat afgesproken is. Als dat niet gebeurt verliest het zijn autoriteit en geloofwaardigheid. In een ver verleden begrepen alle partijen dat, tegenwoordig interesseert het ze geen bal.
Het gaat VVD en PvdA namelijk maar om één ding; ze hebben maar één doel. Het kabinet moet ten koste van alles de rit uitzitten. Als dat betekent dat het parlement buitenspel wordt gezet: het zij zo. Segers merkt daar het volgende over op:
"Een zwaktebod dat het parlement zo met zich laat sollen."
Dat is het inderdaad, maar jammer genoeg hebben de coalitiegenoten daar (samen met de SP én gedoger de SGP!) lak aan. De Tweede Kamer en Eerste Kamer hebben hun invloed totaal verloren. De top van de regeringspartijen beslissen wat er wel en niet gebeurt, de mening van het parlement is volledig irrelevant.
Het ergste van dit alles is misschien nog wel dat de ChristenUnie niet alleen qua vorm, maar ook inhoudelijk gelijk heeft. Het is belachelijk dat topmanagers in de (semi-) publieke sector zoveel geld verdienen. Als het ze alleen daar om te doen is moeten ze maar op zoek naar een baan in de private sector: daar kun je je verrijken en in korte tijd rijk worden.
Juist een liberale partij zoals de VVD zegt te zijn zou het daarmee eens moeten zijn. De enige reden dat ze dat niet doen is dat dit soort managers met enige regelmaat VVD stemmen. De partij is dus bang om een deel van haar achterban tegen zich in het harnas te jagen. Opmerkelijk dat dit alleen geldt als het banen betreft waar deze mensen zelf een oogje op hebben na hun carriere in de politiek: alle andere managers, werknemers, etc. zijn er de afgelopen twee jaar met dank aan de VVD immers wél flink op achteruit gegaan.