Niemand minder dan de juristen van de Wetenschappelijke Dienst van de Bondsdag uiten kritiek op het immigratiebeleid van Merkel. In 2015 besloot de Duitse bondskanselier om de grenzen wagenwijd open te zetten, maar volgens de juristen was daar geen rechtsgrond voor.
Het immigratiebeleid van
Angela Merkel krijgt kritiek vanuit onverwachte hoek. Juristen van de Wetenschappelijke Dienst van de Bondsdag – een officieel orgaan van het Duitse parlement –
schrijven in een nieuw rapport dat er
geen rechtsgrond is gevonden voor het openen van de grenzen in 2015. Destijds nam de regering van Merkel zelf het besluit om de grenzen open te zetten voor migranten. Het parlement werd niets gevraagd, Merkel handelde dus op eigen houtje.
Volgens de juristen is het nog maar de vraag of dat in overeenstemming is met de Duitse wet. Zo stelt het 'democratie- en rechtsstaatsprincipe' dat de wetgevende macht (het parlement dus) alle wezenlijke beslissingen zelf moet nemen. De wetenschappers zijn verplicht om politiek neutraal te zijn en stellen daarom niet expliciet dat het massaal opnemen van asielzoekers inderdaad een "wezenlijke" beslissing was. In plaats daarvan verwijzen ze naar een uitspraak van het grondwettelijk hof over gezinshereniging. In dat vonnis staat:
"Het is aan de wetgevende macht of en bij welk aandeel van niet-Duitsers aan de bevolking, de immigratie van buitenlanders naar Duitsland wordt beperkt."
Merkel heeft het parlement nooit laten stemmen over het openstellen van de grenzen. Mogelijk heeft ze dus ongrondwettelijk gehandeld. Dat is pikant, omdat de rechtse partij Alternative für Deutschland van plan is om een onderzoek in te stellen naar de handelswijze van de regering inzake migratie. Ook de liberale FDP is voorstander van zo'n onderzoek.
Het buitenspel zetten van het parlement is niet de enige blunder die Merkel heeft gemaakt. Ook heeft ze onterecht migranten toegelaten die via Oostenrijk kwamen. Volgens het juridische rapport hadden deze migranten in het veilige Oostenrijk moeten blijven, en was er
geen juridische basis om ze toe te laten in
Duitsland.
Merkel heeft dus maling gehad aan de Duitse wet toen ze in 2015 besloot om de grenzen wagenwijd open te zetten voor migranten. Ze heeft het parlement nooit iets gevraagd, en asielzoekers die via Oostenrijk kwamen en eigenlijk aan de grens hadden moeten worden geweigerd, mochten Duitsland gewoon binnenkomen. Het is de vraag wat er met het juridische rapport zal gebeuren: het kwaad is immers al geschied. Honderdduizenden migranten zijn Duitsland binnengekomen, en de meesten van hen zullen nooit meer weggaan.