Dat de woningmarkt op slot zit dat is een feit. Er is geen doorstroming in de markt. De banken verstrekken geen hypotheken dus huurders die willen kopen, blijven zitten waar ze zitten. Links geeft de schuld aan de HRA, maar het afschaffen is gewoon belastingverhoging ook al beweert links dat zoiets niet het geval is.
Om toch beweging in de markt te krijgen kwam minister Donner met een halfbakken plan dat terecht werd afgeschoten door de Kamer.
Verhuurders zouden meer ruimte krijgen bij het vaststellen van de huur voor nieuwkomers, om zo de mogelijkheden voor investeringen in de huizen te vergroten. Voor zittende huurders zou er niets veranderen. Voor hen zouden de huren alleen met de inflatie mee stijgen (1,3 procent). Dat voedde de vrees dat de woningmarkt 'op slot' zou gaan en iedereen zou blijven zitten waar hij zat, waardoor starters op de huizenmarkt geen onderdak zouden kunnen vinden.
Donner wilde de zelfstandige woningen die vallen onder het woningwaarderingsstelsel met ingang van 1 juli van dit jaar 25 basispunten extra toekennen om de verruiming voor de verhuurders mogelijk te maken. De prijzen van huizen in aantrekkelijke gebieden of gebieden met minder woningen, zouden daardoor als vanzelf beter kunnen aansluiten op de realiteit. Volgens Donner konden corporaties 'in theorie' de huren met 120 euro per maand verhogen, maar staat wel vast dat ze dat heus niet allemaal zomaar gaan doen.
Donners eigen CDA begreep het voorstel niet en de PVV wil niet dat de maatregel landelijk is, maar alleen in aangewezen 'schaarstegebieden' geldt. Daarmee was een meerderheid voor het voorstel van de baan.
Nu blijft iedereen al zitten waar hij zit. De huurkwestie is extra gecompliceerd geworden door de niet aflatende bemoeizucht van de Europese Unie. Met halfbakken maatregelen wordt het niets, maar met een rotsblok in de vijver ook niet. De sleutel van het huizenprobleem in Nederland ligt bij de banken. Wanneer zij weer wat soepeler omgaan met het verstrekken van hypotheken komt de complete huizenmarkt weer op gang.