Donald Trump heeft zojuist zijn overwinningstoespraak gegeven. Het meest opvallende? Hij deed meteen een handreiking aan Hillary Clinton.
Meteen bij het begin van zijn speech liet Trump weten de strijdbijl wat hem betreft nu begraven moet worden. Hij zei dat Clinton hem net gebeld had en hem gefeliciteerd had met zijn overwinning. Hij was daar blij mee en legde uit dat hij en de rest van Amerika haar bijzonder veel dankbaarheid verschuldigd zijn "vanwege het goede en belangrijke werk dat ze gedurende haar lange carriere gedaan heeft." Nu is dat nogal opvallend omdat Hillary alles wat ze aanraakte in uitwerpselen heeft doen veranderen, maar goed, we zullen het maar toeschrijven aan het optimisme van de winnaar. Als je wint is het immers altijd gemakkelijk om toch heel vriendelijk over mensen te spreken, zelfs als die dat absoluut niet verdienen.
Nu hij gewonnen heeft, zei Trump, is het belangrijk voor het Amerikaanse volk om "weer samen te komen." "We moeten de wonden van onze natie verzorgen," en dat kan wat hem betreft alleen samen.
Vervolgens liet hij even duidelijk merken waarom mensen zoals ik hem al jaren wegzetten als een populistische progressieveling: hij zei dat hij Amerika "weer groot zal maken" door wegen te bouwen, bruggen, en ga zo maar door. Met andere woorden, hij wil de Amerikaanse economie uit het dal trekken door enorme projecten op te zetten. Dat vind ik weinig hoopvol klinken, maar aangezien hij dit al tijdens de hele campagne beloofde is dit duidelijk wat de blanke arbeidersklasse in Amerika wil. Dat is immers zijn achterban (en de reden dat hij staten als Ohio, Iowa, Pennsylvana, etc. won).
Ironisch genoeg is hij daardoor vrijwel zeker in staat om juist wél zaken te doen met Democraten in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, hoewel hij die niet eens nodig heeft. De Republikeinen hebben hun meerderheid in het Congres, zoals we die twee kamers samen noemen, namelijk vastgehouden.
Ook had Trump een boodschap voor andere landen: "We will get along with all other nations... who are willing to get along with us." Met andere woorden: het Amerika van Trump wil in principe een goede relatie hebben met alle andere landen, maar wel alleen als die landen dat zelf ook willen. Anders dan Obama zal hij vrijwel zeker geen handreiking doen aan landen die Amerika haten -- denk daarbij aan Noord-Korea en Iran. En dat is natuurlijk bijzonder positief.
Aan het einde van zijn speech sloot Trump af door alle mensen te bedanken die hem geholpen hebben tijdens de campagne. Eerst en vooral, natuurlijk, zijn running mate Mike Pence, maar ook de voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani en Reince Preibus, de voorzitter van de RNC, het Republikeinse Nationale Comité.