1. Home
  2. De zeven miljard komt eraan

De zeven miljard komt eraan

Geen categorie29 dec 2010, 11:30
De NOS bericht dat er bijna 7 miljard mensen rondlopen op deze aardbol van ons.
Dit jaar is de wereldbevolking met ongeveer 80 miljoen zielen toegenomen. Dit houdt in dat rond de 6.934.196.000 mensen over twee dagen het nieuwe jaar met een feestje zullen inluiden.
Hoewel ik het een prima ontwikkeling vindt dat er steeds meer mensen bijkomen denkt de NOS daar net een beetje anders over:

De bevolkingsgroei neemt het snelst toe in ontwikkelingslanden. 82 procent van de wereldbevolking woont in ontwikkelingslanden, in totaal 5,7 miljard mensen. Daar komen tot 2050 nog eens 2,2 miljard mensen bij. Vooral op het Afrikaanse continent groeit de bevolking snel. Halverwege dit jaar steeg het aantal bewoners daar al tot boven de één miljard. Dat zal in 2050 verdubbeld zijn tot twee miljard.

DSW verwacht dat door de bevolkingstoename de armoede en honger in ontwikkelingslanden zal verergeren. Vooral in het zuiden van Afrika zou de bevolkingstoename met een vijfde kunnen worden teruggebracht als vrouwen makkelijker toegang krijgen tot anticonceptiemiddelen. Ieder jaar worden 75 miljoen vrouwen hier ongewenst zwanger.

Keer op keer blijken doemscenario's over de gevolgen van bevolkingsgroei volstrekt idioot te zijn, maar toch hangt links keer op keer dezelfde sterke verhalen op. Armoede zal toenemen, honger ook, etc. Oh ja, mensen zullen op grote schaal lijden. Blijkbaar is het deze mensenhaters - want dat zijn ze - niet opgevallen dat de bevolking wereldwijd drastisch is toegenomen in de laatste 50 jaar, maar dat de levensstandaard voor de gemiddelde wereldburger (en ook voor boven- en ondegemiddelde wereldburgers) flink is verbeterd en dat het percentage armen fors is afgenomen.
Het zal de progressieven van deze wereld verbazen, maar technologische innovatie vindt op ongelooflijke schaal plaats. We kunnen ons prima aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dat heet nou vooruitgang. Of, jawel, progressie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten