De tijd begint te dringen voor het Verenigd Koninkrijk. Het duurt niet zo lang meer en dan stapt het land uit de Europese Unie, met of zonder deal. In het post-Brexit tijdperk wil het koninkrijk nieuwe bondgenoten zoeken en andere handelspartners aanhalen. Het land heeft in elk geval aangegeven meer te willen doen met de Commonwealth en de Verenigde Staten.
Donald Trump doet er in elk geval al alles aan om de Britse premier, Theresa May, te pushen naar wat hij wil, om zo een hechtere band te smeden tussen beide naties. Zo heeft hij aangegeven dat de Britten ook uit het Atoomakkoord met Iran moeten stappen, zodat beide landen een andere koers kunnen afdwingen. De Britten lijken weinig keus te hebben, want als ze niet meedoen, dan zullen ze een potentiële handelspartner verliezen en een sterke bondgenoot. Dat weten ze maar al te goed. Zeker met Donald Trump aan het roer, die heeft zijn maniertjes om mensen en naties te laten bewegen.
De Verenigde Staten dringen er bij monde van ambassadeur Woody Johnson op aan dat het Verenigd Koninkrijk het Amerikaans voorbeeld volgt en uit het atoomakkoord met Iran stapt.
"Iran is meer geïnteresseerd in provocatie en oorlog dan in de economie", schrijft Johnson in een ingezonden brief in de Britse krant The Telegraph. "Totdat zij zich normaal gedragen, zal Amerika druk blijven uitoefenen en daarbij willen we het VK aan onze zijde hebben."
Johnson wil dat de Britten het Amerikaanse voorbeeld volgen, zodat de onderhandelingen over een nieuw akkoord snel kunnen beginnen. "Het is tijd om verder te kijken dan de mislukte deal uit 2015. We vragen Groot-Brittannië om ons te helpen in de strijd voor een goede overeenkomst."
Als het Verenigd Koninkrijk hierin meegaat, dan wordt een oude alliantie weer tot leven geroepen: de Amerikaans-Britse as. De innige vriendschap en alliantie tussen Ronald Reagan en Margaret Thatcher zorgde voor een politieke aardverschuiving. Deze twee bereikten heel veel, zeker in de Koude Oorlog en het beëindigen daarvan.
Zal deze alliantie weer opkomen? Zullen May en Trump een innige vriendschap en alliantie aangaan? Dat eerste lijkt mij onwaarschijnlijk, maar het tweede lijkt mij onontkoombaar.