Schokkend he?
Peter de Quaak heeft een stukje geschreven voor De Telegraaf. Normaal gesproken laat ik de inhoud van die krant tegenwoordig aan me voorbijgaan (ze zijn daar veel te blij met zichzelf), maar de Quaak heeft zowaar iets interessants te melden. Hij meent namelijk -- terecht -- dat het kabinet weliswaar opschept dat er hogere lonen betaald worden, maar dat de werkelijkheid is dat mensen er tóch op achteruitgaan.
Hoe dat kan?
Door de vele lastenverzwaringen van de kabinetten Rutte II én III, natuurlijk.
De Quaak:
"Kortom, een sigaar uit eigen doos. Zo zijn accijnzen, belastingen en andere lasten behoorlijk gestegen, soms wel tot boven de drie procent. Zo is de zestien euro die mensen met een hoog inkomen erop vooruitgaan een lachertje en is de zeven euro voor de minder bedeelden al helemaal een flop."
En:
"Een tank benzine aan de pomp gaat minimaal tien euro duurder uitvallen voor de gemiddelde auto en dan heb ik het nog niet over de hogere wegenbelasting, energiebelasting, waterschapsbelasting, etc. Daarbij komt nog de stijging van het lage btw-tarief van zes naar negen procent. Dat is dan voor een gemiddeld gezin 15 euro extra aan kosten."
Wat er aan de hand is, is vrij eenvoudig uit te leggen: de lonen worden weliswaar hoger in absolute termen, maar omdat de staat ook meer geld van ons afpakt én omdat de prijzen van producten en diensten stijgen (o.a. door, zeg, een hogere btw, hogere accijnzen, etc.) kunnen we alsnog minder met ons geld kopen. Die groei waar lachende Rutte het heeft is dus een fabeltje.
Goed van De Quaak dat hij goed genoeg oplet om dit spel te doorzien... en complimenten aan de redactie van De Telegraaf dat ze voor de verandering eens een Rutte-kritische brief hebben afgedrukt.
Het slechte nieuws? Als er verkiezingen aankomen gaat De Telegraaf natuurlijk weer pal achter de VVD staan, waardoor alles uiteindelijk toch weer bij het oude blijft -- ténzij Forum voor Democratie iets voor elkaar krijgt de komende jaren.