De blunderende PvdA-wethouder ziet zichzelf als de Nederlandse Bill de Blasio, de linkse burgemeester van New York.
De PvdA heeft het zwaar. Landelijk houdt de partij
nauwelijks zetels over in de peilingen. Zelfs in Amsterdam, decennialang een PvdA-bolwerk, staan de sociaal-democraten onder druk.
Het geblunder van Pieter Hilhorst, die van journalist plotseling wethouder werd voor financiën, onderwijs en jeugdzorg, helpt bepaald niet. De gemeente is naar verwachting anderhalf miljoen euro kwijt, omdat zijn ambtenaren een komma verkeerd plaatsen toen ze subsidies overmaakten.
Hilhorst is echter met hele andere zaken bezig. Hij heeft blijkbaar meer aandacht voor de Amerikaanse politiek dan die van Amsterdam en imiteert voor de komende gemeenteraadsverkiezingen de campagne van Bill de Blasio, een 'progressieve' Democraat die eerder dit jaar het stokje overnam van Michael Bloomberg als burgemeester van New York.
Zo berichtte De Telegraaf gisteren:
Duizenden huizen bouwen, extra aandacht voor onderwijs in arme buurten en minder preventief fouilleren. Dat zijn de drie hoofdthema's uit het verkiezingsspotje van Bill de Blasio. Ze staan alle drie letterlijk in het verkiezingsprogramma van de Amsterdamse PvdA.
Het thema van de verkiezingen is volgens Hilhorst de inkomensongelijkheid. "Ik wil geen stad voor de happy few," zegt hij op een verkiezingsposter. "In het centrum en zuid," waar vooral koopwoningen staan, "is het gemiddeld inkomen 12.000 euro hoger dan in slechtere stadsdelen als Noord en Zuidoost," zegt hij tegen De Telegraaf. En dat is natuurlijk oneerlijk.
Wat is de oplossing, volgens Hilhorst? "Het moet niet over geld gaan," zou hij tijdens een verkiezingsdebat, maar dat is precies wat de PvdA wil: meer geld van de belastingbetaler om lekker te nivelleren.
Vervelend is wel dat er in Nederland al flink wordt genivelleerd. Amsterdam doet er zelfs een schepje bovenop. De subsidies waar het zo mis mee ging onder Hilhorsts bewind betrof de woonkostenbijdragen, een "
extraatje" van de gemeente die de huurtoeslagen van het Rijk moeten aanvullen.
Maar liefst de helft van de woningen in Amsterdam is al sociale huur. Eigen woningbezitters worden door de gemeente uitgeknepen met een almaar stijgend erfpacht. De inkomensverschillen tussen stadsdelen waar Hilhorst het over heeft zijn dan ook vooral het gevolg van PvdA-beleid. Lage inkomens krijgen van alle kanten hulp van de overheid. De hoogste inkomens redden het wel. Voor de middeninkomens wordt de stad onbetaalbaar.
De Telegraaf weet dan ook dat Hilhorst een risico neemt met zijn verhaal over een sociale kloof. "Want als die er al is," schrijft de krant, "dan is die ontstaan door het woonbeleid dat de partij de afgelopen zestig jaar dicteerde."
Hilhorst denkt zeker dat de kiezer dat niet begrijpt en zet in op een abstract thema waar eigenlijk weinig Nederlanders zich zorgen om maken. Waarom zouden ze? De inkomensongelijkheid is bijna nergens ter wereld zo klein als in Nederland. En we hebben de afgelopen jaren wel gezien wat nivellering in de praktijk betekent: lastenverzwaringen voor de middeninkomens. Die, met dank aan de PvdA, al maar nauwelijks in de binnenstad van Amsterdam kunnen wonen.
De New Yorkse kiezer trapt misschien in dat soort verhalen, maar de nuchtere Amsterdammer heeft het inmiddels gehad met de PvdA.