Het geldt nog meer voor pensioenfondsen (cartoon van Hein de Kort)
Het gaat vermoedelijk in 2011 gebeuren: pensioenfondsen gaan korten op de pensioenen. Gevolg: ongeveer 150 duizend mensen dreigen 1 tot 14 procent minder pensioen te krijgen. Op zich niks mis mee zou je zeggen: als je een deel van je loon afstaat aan een pensioenfonds, met de opdracht dit te beleggen en het t.z.t. inclusief het rendement weer aan je uit te betalen, is er niks op tegen dat wanneer het risico dat je neemt verkeerd uitpakt je eenvoudigweg ook minder geld ontvangt. Toch gaat dit hier niet op: de vrijwilligheid ontbreekt namelijk.
Net zoals deelname aan de AOW - die we, uit gekkigheid, een volksverzekering blijven noemen terwijl het een belasting is (bij een verzekering is er een relatie tussen de betaalde premies en de later te ontvangen uitkeringen, deze ontbreekt echter volledig bij de AOW) - is ook deelname aan pensioenfondsen verplicht, althans voor negen op de tien werknemers. Daar ligt de kern van het probleem, zo constateert ook Kees de Lange, voorzitter van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen, in een opiniestuk in het FD:
De overgrote meerderheid van verplichte deelnemers in de pensioenfondsen - die wel alle risicos lopen, maar geen enkele invloed hebben - wordt niet geconsulteerd. Dat die risico's enorm zijn, hebben zeer veel Nederlanders de afgelopen jaren tot hun schade ervaren.
(...)
De manier waarop de verplichte deelnemers in de bedrijfstakpensioenfondsen door vakbonden en werkgevers buitenspel worden gezet, is niet langer aanvaardbaar. Het wordt de hoogste tijd voor een revolutie gesteund door allen die door het voorgestelde pensioenakkoord gepiepeld worden. Zeg uw lidmaatschap van vakbonden en ANBO per direct op. Zet u in voor controle over uw eigen economische situatie. Eis van uw politieke partij dat u zeggenschap krijgt over uw eigen uitgestelde loon. Laat u niet langer met een kluitje in het riet sturen door werkgevers en vakbonden die in hun eigen belang uw belangen verkwanselen.
Toegegeven, hij schrijft het niet letterlijk, maar een oproep tot "zeggenschap over het eigen uitgestelde loon": het is in feite een pleidooi tegen collectieve afspraken en vóór individuele contracten. Het zou een eind maken aan problemen (zoals de vergrijzing) die alleen problematisch zijn omdat er collectieve afspraken bestaan. Bovendien zou het een eerlijker systeem zijn: iedereen kiest zelf het risico dat hij wil lopen, en draagt daar uiteindelijk ook zelf verantwoordelijkheid voor. Dan zijn ambtenaren, die niet voor niets een baan hebben gekozen die hen wat meer (baan)zekerheid en wat minder salaris biedt, eindelijk verlost van het ABP, dat keer op keer miljarden verliest op de aandelenmarkt, en kunnen ook zij een oudedagsvoorziening kiezen die beter bij hun risico-aversie past.