Het was voor Nederlanders gisteren een trieste dag, de dag dat het nieuws kwam dat Prins Friso is overleden. Prins Friso overleed aan 'complicaties die waren opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk'. Het is triest, triest, omdat de dood eigenlijk niet thuishoort in deze wereld.
In alle reacties vallen er altijd bepaalde reacties op. Dat is met elke gebeurtenis die mensen doet schrikken. Persoonlijk doet me dat denken aan bijvoorbeeld de dodenherdenking. Een gebeurtenis die vooral respect afdwingt. Respect voor de gevallenen. De gebeurtenis van gisteren brengt natuurlijk een hoop reacties met zich mee. Het overgrote deel zijn reacties van mensen die hun respect en medeleven betuigen. Maar er zijn ook reacties die juist een andere kant laten zien. Reacties van minachting, verachting en disrespect. Het is ongelofelijk wat mensen kunnen zeggen. Ik beperk me tot een aantal reacties op Twitter.
Kk friso tl.
Die prinsen koningen van nedrland kunenn mij geen kk schelen dus kkop met julli friso ??
Kill, kk prins Friso is nog steeds niet dood :s
Het zijn reacties van vooral jongeren. Jongeren die zich op een zeer goedkope manier uitlaten op een medium als Twitter. Een medium wat je heel makkelijk kan verleiden tot uitspraken die je in het echt misschien nooit zou doen. Dat we bij deze gebeurtenissen telkens zulke opmerkingen te zien krijgen, laat zien dat het een trend begint te worden om zomaar, goedkoop je mening uit te spuwen op social media. Destijds bij de dodenherdenking lieten mensen zich (op Twitter) als volgt uit:
'2 minuten stilte voor de kk joden'
'Hitler moest ze allemaal killen die kk joden. Nee ik ben geen racist maar als het gaat over joden ben ik de meest groffe :)'
U ziet het, vergelijkbare reacties. Een trend dus. Wat te doen tegen dit soort reacties? Valt er wat tegen te doen? Want als mensen deze dingen willen zeggen, dan hebben ze toch de vrijheid om dat te doen? Moeilijk! Of er echt iets aan te doen is, is voor mij een groot vraagteken...
Wat we ons als Nederlanders wel telkens voor ogen moeten houden zijn de normen en waarden die we aanhouden in Nederland. Het is al zovaak gezegd, maar blijkbaar is het nodig om te herhalen. Normen en waarden, maar ook waardigheid in deze samenleving. We doen een beetje lacherig over deze woorden, normen en waarden. Sinds 2002, toen deze woorden in politiek Den-Haag ook belangrijk werden, zijn sindsdien een beetje ondergesneeuwd. Politiek Den-Haag deed er zelf ook een beetje lacherig over. De VVD destijds moest er niks van hebben. Herwaardering van een stoepje vegen? Onzin! De SP en PvdA riepen om het 'grote fatsoen'. Een links geluid van bestrijding armoede en daaraan gerelateerde zaken. Helaas is de discussie rondom deze woorden daarom nooit echt van de grond gekomen.
Destijds was premier Balkenende gecharmeerd van Amitai Etzioni, een Joods-Israëlisch-Amerikaanse socioloog. In zijn boek 'The new golden rule' schrijft hij hele waardevolle dingen over dit thema. Eén van de uitspraken die hij deed was de volgende:
"Respecteer en behoudt de morele orde van de maatschappij zoals jij wilt dat de maatschappij jouw autonomie respecteert en behoudt."
Dat er een grote diversiteit is aan culturen, mensen en opvattingen is helemaal waar, maar algemene normen en waarden mogen, moeten aangehouden worden. Respecteer de morele orde van de maatschappij. Dat de overheid niet in alles normen en waarden kan opleggen is vanzelfsprekend. Maar het fatsoen bij deze gebeurtenis, maar ook een gebeurtenis als dodenherdenking, moet het er domweg gewoon zijn. We kunnen niet tolereren dat er zulke verschrikkelijke uitspraken worden gedaan. Dat is beneden alle peil! Laten we vooral dat geluid laten horen. Een geluid van moreel fatsoen.
@IkLaurens