1. Home
  2. De contouren van een compromis

De contouren van een compromis

Geen categorie19 aug 2010, 10:15
Zoals Isser hieronder opmerkt, zijn de onderhandelingen over de totstandkoming van een rechts minderheidskabinet inmiddels in een beslissende fase terechtgekomen. In de komende dagen gaan knopen doorgehakt worden over tal van lastige, voor de betrokken partijen gevoelige dossiers. De Volkskrant meldt dat Wilders claimt dat hij met het laten vallen van zijn voorbehoud over de AOW genoeg water in de wijn heeft gedaan. Hij zou daarom "vooralsnog" niet willen praten over aanscherping van het ontslagrecht of bijstelling van de WW-regeling. De PVV zou verder geen bezuinigingen op gezondheidszorg willen accepteren. Op dat punt wordt het tot op zekere hoogte gesteund door het CDA, dat vooral bezwaar lijkt te hebben tegen het verhogen van het eigen risico en het versleutelen van het verzekeringspakket.
Twee dingen vallen op aan deze opsomming. Het ene is dat het lijstje van punten waarover nog wordt gestreden opvallend klein is. Er hoeven dus nog maar een paar puzzels te worden opgelost voordat een akkoord kan worden gesloten (vandaar ook de opmerking in de Volkskrant dat "de kans dat het tot een akkoord komt, nog steeds als vrij groot wordt ingeschat"). Het andere is dat het niet moeilijk is om de contouren van een compromis te schetsen dat deze problemen kan oplossen.
Het gebruik van het woord 'vooralsnog' suggereert dat Wilders' voorbehoud op het punt van de WW en het ontslagrecht niet keihard is. Dat is dus het terrein waarop hij bereid zal zijn compromissen te sluiten in ruil voor toegeeflijkheid van VVD inzake de zorg. Zolang de PVV op die dossiers bereid is water bij de wijn te doen (en aanvullende bezuinigingen elders te accepteren om de noodzakelijke €18 miljard aan bezuinigingen te garanderen), zal de VVD ongetwijfeld bereid zijn om de zorg in de komende kabinetsperiode te ontzien. Dat is ook in het belang van die partij, omdat al te nadrukkelijk virtueel zetelverlies van de PVV aan de SP de stabiliteit van de coalitie niet ten goede zou komen.
Nog even dus, en de laatst overgebleven knopen worden doorgehakt. Prima zo. Het land moet namelijk dringend weer eens geregeerd worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten