Als vorige verkiezingsdebatten al een schreeuwfestijn waren, dan is dat nu al helemaal gegarandeerd. Maak je borst maar alvast nat voor het aankomende verkiezingsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart: de plannen
zijn onthuld, en het belooft een chaos van jewelste te worden. In voorgaande jaren was het allemaal ietsjes overzichtelijker: in 2012 mochten we een debat met 'grote partijen' aanschouwen, en een apart debat voor de kleinere. Dat onderscheid wordt dit jaar echter niet meer gemaakt, en ergens zit daar ook wel wat in. De versplintering van de Tweede Kamer zal na 15 maart waarschijnlijk een historische hoogtepunt - of beter gezegd: dieptepunt - bereikt hebben, waardoor de term 'grote partij' wel erg relatief zal zijn. De PVV, die volgens de peilingen de grootste partij zou worden, kan op het moment net iets meer dan 30 zeteltjes verwachten, wat neerkomt op een dramatisch vijfde deel van ons parlement. Het verschil in ideologie tussen de partijen wordt groter, maar de zetelaantallen gaan steeds meer naar elkaar toe.
Toch zal dat niet eens de belangrijkste reden zijn geweest: de PvdA doet het
in de peilingen tegenwoordig zó slecht dat de kans groot is dat ze bij de 'kleine partijen' zou moeten aanschuiven, en dat wil onze geliefde
NOS natuurlijk niet. De pijn die de salonsocialisten daar op dit moment moeten voelen is goed te begrijpen: nog nooit stevende de partij die Diederik Samsom eigenhandig naar de gruzelementen heeft geholpen zó hard af op een keiharde verkiezingsnederlaag. In een tijd waarin de meest kleurloze fractie van Nederland nauwelijks nog mensen voor zich enthousiast weet te krijgen is het maar zeer de vraag of zij over vier jaar nog zal bestaan, dus wordt de partij koste wat kost aan een podium geholpen.
Ondanks het grote aantal aanwezigen hebben toch niet alle partijen een uitnodiging mogen ontvangen van onze fijne staatsomroep. Zo zijn Geenpeil en Forum voor Democratie niet welkom bij het debat. Wat betreft Geenpeil is dat volkomen begrijpelijk: uit alle peilingen blijkt dat deze partij geen enkele kans maakt op een zetel, en bovendien heeft de partij geen standpunten behalve dat Kamerleden zouden moeten functioneren als "levende stemkastjes". Een partij zonder standpunten en zonder zetels kan natuurlijk weinig bijdragen aan een debat.
Dat ook Forum voor Democratie wordt uitgesloten, is echter volledig onterecht. De partij haalt namelijk een zetel in de laatste peiling van Maurice de Hond, een hele prestatie voor een nieuwe partij die momenteel niet vertegenwoordigd is in de Tweede Kamer. Bovendien heeft Forum voor Democratie een helder programma met heldere standpunten, waarmee lijsttrekker Baudet een uitstekende toevoeging zou zijn aan het debat.
Nieuwkomer VNL is wél van de partij bij het debat. Deze partij heeft nu al twee Kamerleden in PVV-afsplitsers Joram van Klaveren en Louis Bontes. Mede dankzij lijsttrekker Jan Roos staat de partij al tijden stabiel op een zetel in de peilingen, waarmee de plek bij het debat dubbel en dwars verdiend is. Voor VNL is het debat een uitstekende kans om wat meer bekendheid te creëren, mits Jan Roos het voor elkaar weet te krijgen om boven schreeuwlelijken als Roemer en Klaver uit te komen.
Hoe dan ook, dit hele debat belooft in ieder geval wat! Als het geen zinnig debat wordt, dan zullen we toch tenminste wat te lachen hebben.