Geforceerde 'diversiteit' bij Defensie? Hennis heeft er zin in, maar militairen zelf moeten er helemaal niets van hebben.
Ah, het zoveelste voorbeeld van het anti-discriminatiebeleid waarvan iedereen denkt dat iedereen het wil, maar waar in de realiteit geen hond op zit te wachten. Het doet erg denken aan het Zwarte Pietbeleid: scholen en andere organisaties denken dat men geen zwarte Zwarte Pieten meer wil, maar de cijfers van Pietencentrales laten zien dat ouders vrijwel uitsluitend de traditionele Piet inhuren thuis.
En zo gaat het ook bij Defensie tegenwoordig. Je zou denken dat minister Hennis elke dag zit te peinzen over manieren om Nederland te beschermen tegen de oprukkende jihad, of om eindelijk eens een degelijk budget voor onze landsverdediging los te krijgen. Die zaken schijnen echter toch ondergeschikt te zijn aan iets véél belangrijkers: het creëren van meer diversiteit op de werkvloer van onze militairen!
Vrouwen, homoseksuelen en etnische minderheden: ze zijn wat Hennis betreft ernstig ondervertegenwoordigd in ons leger, en dat ene weetje alleen al is kennelijk genoeg om een voorkeursbeleid te rechtvaardigen waarbij vooral die groepen gestimuleerd zouden moeten worden om bij Defensie te gaan werken. Gewoon, omdat het kan. Wat dat uiteindelijk voor voordelen heeft voor onze veiligheid is mij een raadsel, en ik betwijfel of iemand anders dat wel weet. Maar dat zijn de prioriteiten van Den Haag anno 2017, en daar hebben we ons kennelijk maar naar te schikken, als dat onze Defensie ten goede komt.
Hoewel, is dat wel zo? Dat is maar zeer de vraag, en het antwoord is waarschijnlijker 'nee' dan 'ja'. Het Sociaal-cultureel Planbureau is eens om de tafel gaan zitten met militairen om hen naar hun eigen mening te vragen, en wat blijkt nu? Men zit bij Defensie helemaal niet te wachten op dit hele plan. De cijfers zijn op zijn minst schokkend te noemen: duidelijk is dat niemand iets tegen vrouwen, minderheden of homoseksuelen heeft in het algemeen, maar dat is slechts een deel van het verhaal. Slechts één op de vijf vindt het wenselijk als meer vrouwen bij het leger komen, en slechts één op de tien (!) als het leger geforceerd meer minderheden aan boord krijgt.
Verrassend? Nee, dat lijkt me niet. Zoals ik hierboven al uitlegde bestaat er nog steeds een enorm gat tussen wat onze overheid wil, en wat Nederland zelf nu écht wil. Natuurlijk hoopt Den Haag dat de wil van Nederland zich al schikken naar die van het kabinet, maar zo zal het simpelweg niet gaan. We hebben geen zin in minderhedenquota, of dat nou in het bedrijfsleven is, of bij het leger.
Dus Hennis: hou nou eens op met dit soort onzinnige maatregelen en ga nu eindelijk eens doen waarvoor je aangenomen bent: het veilighouden van dit mooie land!