De Stemwijzer staat online. Wordt het CDA, VVD, PVV of SGP? Of toch Hero Brinkman?
Ik vind het altijd leuk, het invullen van kieswijzers. Ik gebruik ook stemwijzers voor verkiezingen in andere landen. Voor de Amerikaanse verkiezingen heb ik de test van
isidewith.com gedaan. Het resultaat: ik zou zonder problemen op de Republikeinen stemmen, want ik ben het voor ongeveer 90 procent eens met ze. Voor de overige 10 procent sta ik er kennelijk iets genuanceerder in. Ik sta ook relatief dicht bij de Amerikaanse libertariërs, met bijna 70 procent. Met die twee stromingen, de conservatieve en de libertarische, in het achterhoofd, deed ik vanochtend de Stemwijzer, die is ingesteld op de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september.
Er is hier en daar kritiek op de Stemwijzer voor de verkiezingen van 12 september. Vooral GeenStijls Van Rossem
ging gisteravond helemaal los. De kritiek is interessant, maar tegelijkertijd is het niet zo relevant. Ik begrijp de stellingen, ik begrijp de antwoorden en ik zie het als niets meer dan een bevestiging van wat ik allang weet: ik ga op een rechtse partij stemmen. Er zijn grote partijen die een kans maken: CDA, VVD of PVV, hoewel je bij alledrie je vragen kunt hebben over sommige standpunten. Niet één partij is perfect. De SGP is ook een serieuze overweging waard. Hero Brinkmans DPK en Toine Manders' Libertarische Partij mogen van mij best een zeteltje halen, maar het gaat ongetwijfeld ten koste van de slagkracht van de grotere partijen. Maar goed, ik wil stiekem toch weten hoe dicht ik bij die partijen sta.
Na dertig stellingen is de uitslag helder: de VVD staat bovenaan (zie screenshot hieronder), met op twee en drie de partijen die waarschijnlijk niet eens een zetel halen: de DPK van Brinkman en de LP. Het CDA staat op een gedeelde vierde plek. Als ik de twee kleine partijen weghaal, staat het CDA, samen met de ChristenUnie en SGP, op de tweede plek. De PVV staat daar net onder. Zoals ik al zei, de uitslag van de Stemwijzer is voor mij niets meer dan een bevestiging dat ik bij de rechtse partijen goed zit. Het ideale kabinet bestaat niet, maar het vorige kabinet, met gedoogsteun van de PVV, kwam erg dicht in de buurt. Het is en blijft eeuwig zonde dat Geert Wilders stekkerde.
Nu is mijn vraag aan onze DDS-reaguurders die de Stemwijzer hebben gedaan: waar staan jullie en wat is jullie motivatie om voor de nummer één te kiezen, of juist voor de nummer twee, drie of zelfs een heel andere partij?