D66 is blijkbaar de geheime macht in Nederland.
Uit de nieuwe peiling van Maurice de Hond blijkt dat D66 de enige partij is die écht van het dertigzilverlingenakkoord profiteert. Alle andere partijen pakken er misschien een zeteltje bij, maar daar blijft het dan wel bij. D66 staat nu echter al zomaar op drie zetels winst, waardoor deze partij groter is dan de VVD. In de peilingen dus.
De VVD moet het namelijk met één zetel minder doen dan vorige week. De zogenaamde liberalen komen daardoor uit op een magere 19 zetels. En dat terwijl er ons volgend jaar Europese en gemeenteraadsverkiezingen te wachten staan.
Hoewel de VVD en D66 qua beleid redelijk dicht bij elkaar staan, is de reden dat D66 het opeens behoorlijk goed doet in de peilingen natuurlijk dat Pechtold eerlijk is over zijn denkbeelden. Hij vindt collectivisme prima. Ja, rijkeren mogen wat hem betreft 'best meer' betalen. Hij houdt zich vooral bezig met wat MKB'ers en 'onderwijs.'
De VVD daarentegen pretendeert nog altijd een rechtsliberale partij te zijn. Kiezers die op die club stemmen willen dus ook een rechts beleid zien. Na het akkoord te hebben bestudeerd zijn zij - net als aanhangers van D66 trouwens - tot de conclusie gekomen dat het akkoord een D66-deal is. En nee, daar hadden zij nou juist niet voor gestemd.
Hier ziet u de reacties van verschillende groepen kiezers op het akkoord (vergeleken met de reacties een week geleden):
Kijk eens goed naar hoe het akkoord beoordeeld wordt door de achterban van verschillende partijen. De enigen die er positief over zijn, zijn D66'ers.
Dit wordt bevestigd door hun antwoord op de stelling dat er door dit akkoord meer draagvlak is in de samenleving voor bezuinigingen dan daarvoor:
Geen wonder dat die partij het ook behoorlijk goed doet in de peilingen:
De VVD zal het niet prettig vinden, maar dit is nou juist de reden waarom die partij er bij de volgende verkiezingen flink van langs zal krijgen: de partij laat haar achterban nu al meer dan een jaar keihard in de steek. Geen liberaal die zich in het huidige kabinetsbeleid kan vinden. Nou ja, geen rechtsliberaal, in ieder geval.
De enigen die er wél blij mee zijn, zijn zogenaamde 'linksliberalen' die niet op VVD, maar (eventueel) op D66 stemmen. Zij zien D66 nu feitelijk als dé partij die het kabinet vertegenwoordigt. Dat de Democraten geen ministers en staatssecretarissen leveren doet daar blijkbaar niets aan af.
Het zou me dan ook niet verbazen als de volgende verkiezingen uitdraaien op een clash tussen de enige echte oppositiepartij, de PVV natuurlijk, en dé regeringspartij bij uitstek, D66. Bij beide partijen weten kiezers in ieder geval waar ze op stemmen en welk soort beleid ze kunnen verwachten. Met de andere partijen nemen ze, zullen ze denken, een te grote gok.