Problemen in de gedoogcoalitie rond Rutte II: nadat ChristenUnie-leider Slob eerder deze week al rebelleerde, gaan nu ook de D66'ers in de opstandige modus.
2014 is pas anderhalve maand bezig, maar het politieke jaar zit nu al boordevol wentelingen en intriges. Weekers, Plasterk, en nu dus ook het feit dat na de ChristenUnie ook D66 de wapens ter hand neemt tegen dit kabinet. Uit de papieren Telegraaf:
D66 eist belastingverlaging in ruil voor verdere begrotingssteun aan het kabinet. Partijleider Pechtold tart daarmee de coalitie. Premier Rutte zei vorige week nog dat lastenverlichting er niet in zit, zelfs niet bij economisch herstel.
Pechtold wil bij komende onderhandelingen over de rijksbegroting de inkomstenbelasting in de eerste schijf verlagen, zo zegt hij in een interview met De Telegraaf, dat morgen verschijnt. We willen in de onderste schijf een miljard belastingverlaging, aldus de D66-leider. Dat zou neerkomen op een verlaging van ruim een half procent. De wijziging moet per 2015 ingaan.
D66 probeert zo een pijler onder Rutte II weg te schoppen: lastenverzwaringen waren nu juist de lijm tussen PvdA en VVD! De PvdA kon dan zeggen dat er niet of nauwelijks werd beknibbeld op de verzorgingsstaat, terwijl de VVD kon blijven opscheppen dat zij Nederland begrotingstechnisch gezien op het rechte pad houden. Door te eisen dat dit bindmiddel moet oplossen, ben je actief aan het stoken in de toch al wat ongebruikelijke coalitie tussen sociaal-democraten en liberalen.
Maar een groter probleem voor dit kabinet vormt het feit dat - nu ChristenUnie en D66 extra eisen op tafel hebben gelegd - de enige nog stille gedoogpartner genaamd SGP straks ook nog met iets op de proppen komt met iets. Als ik tot de achterban van de staatkundig gereformeerden zou behoren zou ik het namelijk wel weten: 'Hé, als zij allemaal dingen extra mogen eisen, waarom wij dan niet? Gelijke monnikken, gelijke kappen.' Wellicht, overigens, met een minder katholiek spreekwoord.
En dan heb je drie partijen die allemaal nieuwe dingen willen, en kun je gewoon doodleuk opnieuw gaan onderhandelen. En zoals altijd met politieke onderhandelingen is het nog maar de vraag of je er kan uitkomen zonder dat één van de discussiepartners van tafel wegloopt.
Kortom, met de gemeenteraadsverkiezingen al stevig in het vizier zit dit kabinet ineens in een lastig parket. Net nu alles op de rails leek tot in ieder geval de verkiezing van de nieuwe Eerste Kamer, gijzelen cowboys Slob en Pechtold de trein. Het is echt nog maar de vraag of en hoe Rutte en Samsom de boel weer gaan ontzetten.