D66 is hartstikke eurokritisch!

Geen categorie12 mei 2014, 14:00

Hoe dom denkt Alexander Pechtold dat de kiezer is?

De voorman van D66, de eurofiele partij bij uitstek, verklaarde zich gisteren bij Nieuwsuur warempel eurokritisch. Volgens hem zou het "verstandig" zijn om het tempo van de Europese integratie aan te passen, omdat er zoveel kritiek is. "Europa moet minder bureaucratisch, meer democratische en dichter bij de mensen," zei Pechtold.

Eerlijk is eerlijk, dit is geen nieuw geluid van Pechtold. Vorig jaar beweerde hij ook al, "Geen partij is zo kritisch op de huidige status quo en zo enthousiast over het ideaal als D66."

Dat ideaal is echter precies het probleem. Het ideaal van D66, en van de zogenaamd liberale fractie in het Europees Parlement dat onder aanvoering staat van de Belg Guy Verhofstadt, is een federaal Europa. Als het aan D66 ligt, gaat de Europese Unie zelfs direct belasting heffen. Geen partij ageert zo sterk tegen de PVV die juist uit de Europese Unie wil. En wat het democratische gehalte van de EU betreft; D66, de partij die in eigen land zo'n voorstander was van het referendum, schuift de wil van de burger maar wat graag opzij om het eigen 'ideaal' door te drukken.

Wie het verkiezingsprogramma van D66 voor de komende Europese Parlementsverkiezingen leest, merkt weinig van de kritiek die Pechtold beweert te hebben op Europa. De partij wil de "overgang naar een groene economie" op Europees niveau bewerkstelligen; meer Europese investeringen in onderwijs en onderzoek; strengere begrotingsregels voor Europese landen; een Europese energiemarkt; een Europees digitaal netwerk; afstemming van de belastingtarieven in heel Europa; geen enkele belemmeringen om overal in Europa te kunnen wonen en werken; een Europees natuurbeleid; Europese privacybescherming; een Europees asielbeleid; en intensievere samenwerking op het gebied van defensie. Voor enkele van deze voorstellen is best wat te zeggen, maar ze leiden toch echt allemaal tot meer, niet minder Europa.

De enige kritiek die D66 op de Europese Unie heeft, is dat de lidstaten nog teveel macht hebben. In het verkiezingsprogramma staat letterlijk, "D66 onderscheidt zich van andere Nederlandse partijen door haar duidelijke, aanhoudende streven naar een politieke unie in de vorm van een Europese federatie." Duidelijker kan het niet.

Nu zullen eurosceptici beweren dat in feite alle grote politieke partijen in Nederland keer op keer voor verdere Europese integratie stemmen, ook al zeggen zij eurokritisch te zijn. Dat is tot op zekere hoogte waar. D66 onderscheidde zich dan ook vooral door daar geen doekjes om te winden. Wat je ook van hun beleid mocht vinden, D66 was in ieder geval eerlijk. Tot Pechtold zich gisteren plots eurokritisch verklaarde. Daar trapt natuurlijk niemand in.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten