Het Amerikaanse Congres heeft afgelopen nacht ter elfder ure gestemd voor het compromis van de Senaat om de federale overheid te financieren tot 15 januari 2014, waardoor een einde komt aan de government shutdown, en het schuldplafond van de federale overheid te verhogen tot 7 februari 2014. In de Senaat stemde 81 senatoren voor en 18 senatoren stemden tegen. Onder de tegenstemmers waren prominente senatoren als Rand Paul, Ted Cruz, Mike Lee en Marco Rubio - allemaal favorieten van de Tea Party - samen met uiterst conservatieve senatoren.
Interessanter was de stemming in het Huis van Afgevaardigden vanwege de grote frustratie van de Huis Republikeinen met het compromis van de senaat. Maar liefst 144 Republikeinse afgevaardigden hebben tegen gestemd en slechts 87 Republikeinen hebben voorgestemd. Doordat alle Democraten in Huis van Afgevaardigden voorstemden is het schuldplafond verhoogd en wordt de overheid weer heropend. Het grote aantal tegenstemmen van Republikeinse afgevaardigden werd wel verwachten. Ongeveer hetzelfde aantal stemden in januari tegen de belastingverhoging als oplossing van de Fiscal Cliff. Tegen dit compromis stemmen was voor veel Republikeinen een veilige stem. Hierdoor hoeven deze afgevaardigden niet te vrezen voor een tegenstander van de Tea Party bij de primaries volgend jaar. Senator Graham en senator McConnell (leider van de Republikeinen in de senaat) hebben nu al Tea Party uitdagers bij de Republikeinse primaries.
President Obama moest en zou vóór de stemming in het Huis van Afgevaardigden, tot irritatie van de getergde Huis Republikeinen, nog even een speech houden waar hij doodleuk opriep tot samenwerking na de extreem-gepolitiseerde verhoudingen tussen Republikeinen en Democraten van de afgelopen 4 weken. Obama meent dat de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden met hem wil samenwerken over hervorming van de immigratiewetgeving. In een jaar van Mid Term verkiezingen voor het Congres is een betekenisvolle hervorming van de Amerikaanse immigratiewetgeving zeer onwaarschijnlijk.
Met dit compromisvoorstel dat door het Huis en de Senaat is aangenomen, worden lastige beslissingen over de begroting weer uitgesteld. 'Kick the can down the road' is een veel gebezigde oneliner in Washington DC. Op 15 januari wordt Amerika weer geconfronteerd met government shutdown en in februari met een schullimiet omdat de Democraten en Republikeinen al vier jaar niet in staat zijn om een begroting door beide kamers van het Congres aangenomen te krijgen. Sinds 2011 is al 16 keer een continuing resolution, een budgettair noodwetje dat de financiering van de overheid voortzet voor een bepaalde periode, aangenomen. Van een ordentelijk begrotingsproces op basis van geraamde uitgaven en inkomsten voor een langere duur is al vier jaar geen sprake. Dat is de primaire taak van het Congres die al vier jaar verzaakt wordt. Van de begrotingsonderhandelingen tussen het Huis en de Senaat, waarin dit compromis voorziet, valt weinig goeds te verwachten. Bij de overeenkomst over de verhoging van het schuldplafond in 2011 werd ook voorzien in dergelijke begrotingsonderhandelingen om te komen tot 1500 miljard dollar aan bezuinigingen in 10 jaar. Uiteindelijk konden Democraten en Republikeinen die de onderhandelingen voerden in een Supercommittee geen overeenstemming vinden, waardoor automatische bezuinigingen in de vorm van de Sequester zou ingaan. Op 15 januari dreigt dus opnieuw een government shutdown en op 7 februari een Default.