Column Ozair Hamid: Drijven immigranten de prijzen van huizen op?

Geen categorie21 sep 2019, 14:00
Een vaak gebruikt argument van Nederlandse conservatieven tegen immigratie: ‘Immigranten drijven de prijzen van huizen zo ver op dat het voor de oorspronkelijke bevolking niet meer te betalen is’. Zeker nu de huizenprijzen de afgelopen jaren zo erg gestegen zijn is het makkelijk om dit te geloven. Maar is de correlatie tussen immigratie en hogere huizenprijzen ook een valide causatie?
Partijleider Thierry Baudet deed in een clash met VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff een aantal interessante uitspraken. ‘Als je Syriërs terugstuurt los je gelijk het probleem op de woningmarkt op’. Hoewel dit standpunt plausibel is in tijden van crisis op de woningmarkt is het nog maar de vraag of het feitelijk juist is. Helaas is deze uitspraak van Thierry Baudet onjuist hoewel veel allochtone immigranten culturele clashes veroorzaken, relatief meer in aanraking komen met justitie en onze tolerantie tot het uiterste testen.
De enorme druk op de woningmarkt is verklaarbaar door een vraag die het aanbod overschrijdt. Daardoor ontstaat er een schaarste aan woningen, en als een goed of service schaars is stijgt de prijs ervan. Deze druk op de woningmarkt is een gevolg van een opeenstapeling van ongelukkige beleidsfouten die de maatschappij significant schaadt.
Een belangrijke factor zijn de reguleringen die de overheid oplegt bij nieuwbouw. Een vertegenwoordiger van De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen stelt: "Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt." Daaronder vallen de zeer dure projecten van Rutte III onder, zoals het gasloos bouwen en andere extreem linkse maatregelen. De recente uitspraak van de hoogste bestuursrechter over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) die in strijd zijn zou met Europese natuurbeschermingswetten en richtlijnen helpt natuurlijk ook niet. Na de ‘moord’ op CO2 lijkt stikstof het volgende slachtoffer te worden. De stof komt vrij bij het bouwen van nieuwbouwwoningen, infrastructurele projecten en andere essentiële bouwprojecten. De Raad van State verkleint hiermee het aanbod, wat de prijs opdrijft.
Een andere catastrofale beslissing is de constante renteverlaging van de Europese Centrale Bank. Mario Draghi wil hiermee de staatsschuld en de rentelasten daarvan van Zuid Europese staten in bedwang houden en de (al hoge) inflatie aanwakkeren. Zoals Derk Jan Eppink, fractievoorzitter FVD Europa, meerdere malen betoogde, creëert dit een bubbel: huizenprijzen stijgen significant, omdat geld ergens naartoe moet vloeien.
Hebben statushouders dan überhaupt een beduidend aandeel in de opdrijving van de huizenprijzen? Nee, niet echt. Prijzen van koopwoningen worden weleens waar niet beïnvloed, statushouders zorgen wel voor langere wachtrijen gezien zij 7 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen in 2017 innamen. Niet alleen omdat zij een relatief grote groep vormen, maar ook omdat in veel Nederlandse gemeenten zij voorrang krijgen op hardwerkende middenklasse gezinnen die elk jaar keurig belasting betalen.
Politiek gezien is de uitspraak van Thierry Baudet slim, maar feitelijk onjuist en misleidend. In plaats daarvan zou Baudet moeten wijzen op de lange wachtrijen in sociale huurwoningen die mede wordt veroorzaakt door statushouders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten