In de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben sinds enkele maanden rebellen het voor het zeggen. Na een coup zaaien zij dood en verderf.
Heeft u weleens van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) gehoord? Ik tot voor kort nog nooit. Totdat een vriendin van mij me onlangs attendeerde op dit, qua oppervlakte zeker, grote land. Het inwonersaantal van de Centraal-Afrikaanse Republiek groeide de afgelopen jaren explosief. Van 3,2 miljoen naar 5,2 miljoen. Dat komt ongetwijfeld door de vele vluchtelingen die het afgelopen jaar naar de CAR zijn gevlucht. Buurlanden van de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn namelijk onder andere Tsjaad, Soedan en Congo. Dan weet u het wel, veel ellende en dus veel vluchtelingen die heil zoeken bij 'de buren'.
Inmiddels is de rust in de CAR echter ook weg. De leider van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Francios Bozizé kwam aan de macht in 2003. Deze generaal pleegde een coup, maar won vervolgens in 2005 de verkiezingen. Begin dit jaar was hij echter zelf aan de beurt. In maart werd hij afgezet door een coup van de rebellenbeweging Séléka. Over deze groepering is weinig te vinden op internet.
Slachtingen
Officieel is de groepering (en die Séléka-coalitiebestond uit verschillende milities die het regime omver wilden werpen) ontbonden en heeft het leger en de politie het weer voor het zeggen. Er zwerven echter nog duizenden gewapende Séléka-rebellen rond die het heft in eigen hand nemen. Zo zetten ze in ieder geval kindsoldaten in. Sommigen daarvan zijn dertien jaar oud en moeten vreselijke slachtingen uitvoeren.
Het land verkeerd in totale chaos. En dat terwijl het land al één van de armste landen van Afrika is. De Séléka-rebellen begaan het ene misdrijf na het andere. Veel bewoners van het land zijn dan ook op de vlucht en leven in de bush uit angst voor de aanvallers.
Een van de moordpartijen die HRW documenteerde, vond plaats op 27 maart in de Damala-wijk van de hoofdstad Bangui. Séléka-leden doodden er willekeurig 17 mensen. Op 13 april reed een Séléka-voertuig in op een begrafenisstoet. De rouwenden die woedend waren over het voorval, gooiden stenen naar de Séléka-militie. De militieleden openden daarop het vuur op de ongewapende menigte waarbij ten minste 18 burgers werden gedood op de Ngaragbabrug in de buurt van de wijken Ouango en Kassai.
AzGOnlangs
luidde ook Artsen zonder Grenzen de noodklok.
Vele duizenden mensen in het noordwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn op de vlucht geslagen na een nieuwe golf van geweld door gewapende groepen en regeringstroepen. Onder anderen Nederlandse hulpverleners van de medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen waarschuwen voor ongekend geweld en de snel verslechterende omstandigheden waarin de ontheemden verkeren.
Verenigde NatiesIk snap dat men bij de VN heel erg druk is met de mensonwaardige toestanden rondom de
Zwarte Piet. Maar misschien moet de VN er toch over nadenken of ze al die manuren en al dat geld niet beter in kan zetten in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Verenigde Naties, beken kleur!
U kunt mij volgen op Twitter. Kijkt u ook eens op mijn site.