1. Home
  2. CDA op ramkoers met minister Kamp

CDA op ramkoers met minister Kamp

Geen categorie20 jun 2011, 11:30
Oh ja hoor. Daar gaan we weer. Het CDA moet zich weer eens van zijn 'gezinsvriendelijke' kant laten zien. 
Problemen aan boord van de USS Rutte-Verhagen: het CDA ziet niets in de bezuinigingsplannen van minister Kamp op de kinderopvangtoeslag.
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zei maandag "niet op voorhand in te kunnen stemmen" met Kamps plannen omdat zij o.a. zouden inhouden dat de kinderopvang duurder wordt voor een deel van de ouders. Dit omdat niet alle ouders meer kunnen rekenen op een tegemoetkoming in de kosten (van een derde) vanaf 2013.
En, tja, dat vindt een 'gezinsvriendelijke' partij als het CDA natuurlijk on-ac-cep-ta-bel. Ja, dit kan echt niet. Vrouwen moeten aangemoedigd buitenshuis te werken. Kinderen moeten gewoon massaal naar de opvang gestuurd worden. Dat schijnt blijkbaar het nieuwe christendemocratische ideaal te zijn. 
Raar, ik meen me nog te kunnen herinneren dat de christelijke partijen zich tegen een dergelijk beleid verzetten omdat vrouwen niet 'gedwongen' moesten worden om te werken. 't Zou 'beter' zijn voor de kinderen als mama voor het huishouden zorgt, terwijl pa buitenshuis werkt. 
Blijkbaar denkt men daar nu - opeens - geheel anders over.
Goed, dat terzijde.
Het échte probleem is natuurlijk dat het CDA nu andere mensen - zeg mensen zonder kinderen - dwingt om mee te betalen aan de opvang van mensen mét jonge kids. Natuurlijk is het geweldig mooi dat mensen besluiten kinderen te hebben - hoe meer hoe beter, zou ik bijna zeggen. Maar dat kun je alleen doen als je (financiëel) voor ze kunt zorgen. Verdien je niet genoeg dan is het beter om even te wachten, in plaats van de kosten af te wentelen op je buren.
Hillary Clinton schreef eens dat it takes a village om een kind op te voeden. Het zal wel. Volgens mij zou niet het hele dorp, maar alleen de ouders zelf de kosten moeten dragen van de opvoeding van hun kroost.
Schaf die hele kinderopvangtoeslag af. Als mensen hun kinderen naar de opvang willen sturen zullen ze gewoon wat meer moeten verdienen - en dus wat harder moeten werken. Zo moeilijk is dat niet.
Het CDA heeft de mond altijd vol van "individuele verantwoordelijkheid", maar blijkt in de praktijk nog altijd een bijzonder collectivistische partij te zijn. Jammer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten