Sybrand Buma, de fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer, vindt dat het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties niet van toepassing is op de asielstromen van deze tijd. Daarom moet het verdrag worden aangepast. In gesprek met
Elsevier zegt Buma het volgende:
"De juridische context is niet veranderd, de wereld wel. Het Vluchtelingenverdrag van de VN was bedoeld voor Europese ontheemden die waren gevlucht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu hebben we te maken met voortdurende chaos aan de Europese buitengrenzen."
Een voorbeeld: het Vluchtelingenverdrag stelt onder meer dat
vluchtelingen aanspraak moeten kunnen maken op dezelfde sociale voorzieningen als ingezetenen van de 'gastlanden.' Buma vindt dat dit tegenwoordig niet meer kan: het doel moet zijn om vluchtelingen alleen tijdelijk op te vangen en zo snel mogelijk terug te sturen naar hun eigen land als de situatie daar gekalmeerd is.
Buma wil dat Nederland het voorzitterschap van de Europese Unie volgend jaar gebruikt om deze wijzigingen aan te brengen in het verdrag. Helaas weet hij dat dit een bijzonder lastige opgave wordt:
"Als je dit in België bepleit, word je onmiddellijk in de extremistische hoek gezet."
Het CDA als 'extremistische' partij. Wie had dat ooit zien aankomen? Maar tegenwoordig is het blijkbaar 'radicaal' om als land je eigen belangen te beschermen. Buma:
"Het gaat de draagkracht van de verzorgingsstaat te boven. We moeten waarborgen dat de Nederlanders zelf ook normaal kunnen blijven leven."
Hoewel de gemiddelde Nederlander Buma's plan ongetwijfeld goed vindt klinken denken linkse activisten en politici daar anders over. Zo zegt
PvdA-Kamerlid
Attje Kuiken:
"Dan maak je dezelfde fout als met de gastarbeiders die dachten terug te keren en niet integreerden. We moeten zorgen dat statushouders zo snel mogelijk werken en integreren. En actiever inzetten op uitzetting van afgewezen asielzoekers."
Met andere woorden, wat de PvdA betreft zijn deze
asielzoekers gewoon nieuwe Nederlanders, die voor de rest van hun leven in ons land blijven wonen.