Toezicht met geheime camera's mag best.
De directeur van het College Bescherming Persoonsgegevens, Jacob Kohnstamm, vindt dat geheime camera's best ingezet mogen worden om uitkeringsfraude tegen te gaan. Dat bericht De Telegraaf vandaag.
"Om misstanden aan de kaak te stellen zijn deze onorthodoxe methoden in uitzonderlijke gevallen aanvaardbaar", aldus de man die zogenaamd dé privacywaakhond van Nederland is.
Het moet geen vrijbrief worden, maar in gevallen waarin alle andere middelen niet hebben gewerkt, moet het kunnen dat een geheime camera wordt opgehangen, aldus de CBP-baas. Deze maand volgt een publicatie in de Staatscourant over een nog onbekende gemeente die deze methode wil toepassen om duidelijkheid te krijgen over mogelijke uitkeringsfraude.
Hij voegt daar aan toe dat het weliswaar "zeer privacygevoelig" is, maar dat het, bij bijvoorbeeld woonfraude, de enige manier kan zijn om de fraude te bewijzen. Daarnaast vindt hij dat er best gekeken mag worden naar het waterverbruik. Ja, dat leest u goed: uitkeringstrekkers worden dan echt, letterlijk, bespioneerd. Er wordt nog net niet door hun container gezocht, maar dat is het dan wel.
U weet ongetwijfeld dat ik van een zo klein mogelijke staat ben én dat ik weinig waardering kan opbrengen voor uitkeringstrekkers. Dat klopt helemaal. Maar dat betekent niet dat ik het dus maar goed vind dat ze vervolgens geen privacyrechten meer hebben.
De staat moet het moeilijker maken voor mensen om een uitkering te ontvangen, uitkeringen moeten omlaag, werk moet worden beloond, met twee vingers in de neus thuis zitten moet daarentegen juist worden bestraft. Alleen zó pak je uitkeringsfraude echt aan.
Privacyrechten van burgers zijn heilig, net zoals de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. De staat moet daar niet zomaar inbreuk op kunnen maken, nee ook niet als er heel veel geld mee gemoeid is. Juist de hoogste baan van het CBP zou dat moeten begrijpen.