Het gaat om zo'n 1,5 miljoen mensen.
De Britse premier David Cameron heeft gezegd dat, als er inderdaad een referendum komt over het Britse lidmaatschap in de EU, het meerendeel van de 1,5 miljoen Europese immigranten die in dat land wonen niet mogen stemmen.
De Britse premier David Cameron deed na zijn herverkiezing op 7 mei opnieuw de belofte om een referendum te houden over de toekomst van Groot-Brittannië binnen de EU. Die moet uiterlijk in 2017 worden gehouden. Maar in een mededeling heeft het kabinet van Cameron al aangegeven dat de lijst met stemgerechtigde kiezers gebaseerd zal zijn 'op die van de parlementsverkiezingen'.
Dit betekent dat niet-Britse EU-burgers niet mogen stemmen.
Critici - waaronder Het Parool - bekritiseren dit omdat ze "diezelfde burgers worden bij Europese parlementsverkiezingen wel naar het stemlokaal geroepen." Voorstanders van Camerons standpunt zullen daarop antwoorden dat de vraag of Groot-Brittannië deel moet blijven uitmaken van de EU niet hetzelfde is als mensen te vragen om te stemmen bij verkiezingen voor het Europees Parlement. Ook vinden zij het een zaak van Britten om over hun soevereiniteit en toekomst te beslissen, niet van niet-Britten.
Een bron binnen het kabinet legt uit:
"Het is een belangrijke beslissing voor ons land, een beslissing die de toekomst van het Verenigd Koninkrijk bepaalt. Daarom denken we dat het belangrijk is om enkel de Britse, Ierse en Commonwealth-burgers het recht te geven om daarover te beslissen."
Voor de rest van de EU wordt het ook een bijzonder belangrijk moment. Er zijn niet veel volkeren die zich via een referendum hebben mogen uitspreken voor of tegen lidmaatschap van de Europese Unie. Als de Britten voor stemmen zal dat gezien worden als een teken dat de EU populairder wordt en volledig geaccepteerd wordt. Aan de andere kant zullen veel mensen het tegenovergestelde concluderen als Britten 'nee' stemmen.