Theresa May heeft het niet makkelijk, want van alle kanten wordt zij aangevallen. Zij het in haar eigen partij, in Europa, of door de oppositie. Bij Labour, de Britse versie van de PvdA, is er een intense discussie gaande over de mogelijkheid om een tweede referendum te houden over de Brexit. Als de leden van deze partij ervoor kiezen om voor een nieuw referendum te zijn, dan zal dat hoogstwaarschijnlijk onderdeel vormen van de campagne in mogelijke nieuwe verkiezingen.
Tot nu toe heeft de Labour-leider zich nooit uitgesproken over een nieuw brexit-referendum. In Liverpool zei hij dat hij "gebonden" is aan de keuze van de Labour-leden. Mogelijk stemmen de leden later vandaag over de vraag of er een tweede referendum moet komen.
"Algemene verkiezingen hebben onze voorkeur. We kunnen dan onderhandelen over onze toekomstige relatie met Europa. Maar laten we zien wat er uit de conferentie komt", sprak hij voorafgaand aan het congres tegen de BBC.
Corbyn zei vandaag dat Labour, als regeringspartij, een handelsovereenkomst zou proberen te sluiten met Brussel, waarin het Verenigd Koninkrijk na de brexit in een douane-unie zou blijven met de EU. Op die manier zou er geen harde grens komen met EU-lid Ierland.
The Sunday Times meldde dat May werkt aan een plan om vervroegde verkiezingen te houden in november, om zich te verzekeren van electorale steun voor een nieuwe brexit-strategie. Brexit-minister Raab liet weten dat daar niets van klopt.
Er zal waarschijnlijk wel iets van waar zijn en het lijkt mij ook heel logisch dat May vervroegde verkiezingen zou willen nu ze in een impasse zit met de Europese Unie. Als er een 'no deal' komt, dan zullen vervroegde verkiezingen van pas komen om met draagvlak verder te kunnen gaan. Daarnaast is het ook een middel om naar de buitenwereld te laten zien dat May wel degelijk steun heeft en krijgt van de bevolking en het allemaal wat minder negatief is dan het lijkt.
Als Labour de meerderheid krijgt, dan is er een ding zeker: dan blijft het land lid van de Europese Unie en moet alsnog een flinke prijs betalen. De speciale positie die het land had binnen de Europese Unie zal vergaan en dan is het over.