De rechter maakt korte metten met een gemeente die het aantal stemhokjes poogde in te perken.
Het Brabantse Son en Breugel wilde voor het referendum van 6 april aanstaande eigenlijk maar drie stembureaus ter beschikking stellen, maar de rechter heeft dat vandaag verboden. De rechter in Den Bosch tikte de gemeente op de vingers voor het schrappen van maar liefst vier stembureaus ten opzichte van de Provinciale Statenverkiezingen van vorig jaar. Onzorgvuldig,
antwoordde hij:
De rechter oordeelde dat de drempel om te gaan stemmen een stuk hoger wordt, als er zeven stembureaus komen te vervallen. 'Er moet zorgvuldig worden omgegaan met de organisatie van het stemmen bij verkiezingen en referenda om te vermijden dat daarmee de uitkomst, al dan niet onbedoeld, wordt beïnvloed.'
De uitspraak is een opsteker voor het Forum voor Democratie, want eerder deze week verloren ze een andere zaak die
ze voerden tegen Ronald Plasterk. De rechter vond toen niet dat Baudet en zijn mannen konden hardmaken dat Plasterk de stembusgang zou saboteren, en verwees voorzichtig door naar de gemeenten. Een rechtszaak tegen de gemeente Oldenzaal - die eveneens het aantal stembureaus inperkte - liep ook al spaak, maar vandaag was er dan eindelijk een succjes te melden.
Dat die gemeenten wél juridisch aangepakt kunnen worden, dat blijkt vandaag. Mogelijkerwijs zullen er nog meer zaken komen, en meerdere gemeenten gedaagd worden. Ook is het niet uit te sluiten dat stadsbesturen eieren voor hun geld kiezen en uit zichzelf enkele stembureaus - die ze eigenlijk hadden willen schrappen - tóch laten opengaan.
Hoe dan ook blijf ik het een storm in een glas water vinden. Gemiddeld genomen
verdwijnen er nog geen 1 á 2 stembureaus per gemeente. Baudet en de zijnen maken met tientallen zaken wél erg veel werk van een paar waarschijnlijk weinig doorslaggevende stemmetjes meer of minder.