De maanden oktober en november staan 'bol van de stakingen', zo lijkt het. We hebben bouwers en boeren op het Malieveld gezien, meesters en juffen en vandaag vragen de zusters in de zorg om aandacht te vragen voor werkdruk en de CAO. Een aantal boeren kon sympathie opbrengen voor de knappe Hollandse zorgzusters en plaatste een trekker met spandoek naast het ziekenhuis.
Boeren en zorgpersoneel solidair #tjongerschans #trotsopdeboer #ziekenhuisstaking #fryslân pic.twitter.com/AEIZrjcDmi
— Arne van Nugteren (@VanNugteren) 20 november 2019
De boodschap op het spandoek treft doel en is gericht aan iedereen die het wil weten. De vraag is echter of de boodschap aankomt bij de personen die enige invloed hebben op de situatie. Bij de ziekenhuisstakingen zijn de ogen daarom gericht op de Tweede Kamer en het kabinet Rutte 3. Immers wordt de zog in Nederland voor een groot deel via de Rijksbegroting gefinancierd.
Deze ziekenhuizen doen morgen mee aan de grote staking #ziekenhuisstaking https://t.co/DS3yNqdZRo pic.twitter.com/zyGqSgJV9C
— Edgard Capriles ✨ (@Caprilioo) 19 november 2019
Of de partijen in de Tweede Kamer en de regering luisteren naar de boeren en de zorgzusters is afwachten. Gezien het stemgedrag van een meerderheid van de Tweede Kamerleden lijkt het erop dat de ziekenhuisstaking gericht is aan dovemansoren.
Of de zorg het voor elkaar bokst lijkt gezien de uitkomsten van vorige protesten in de afgelopen maanden -zoals de onderwijsstaking- niet erg groot. De boeren kregen vage communicatie vanuit het Ministerie van Carola Schouten en het onderwijsveld kreeg naar aanleiding van haar acties slechts halve toezeggingen en niet dat wat volgens de meesters en juffen nodig is. Kortom: de kans dat de zorgzusters structurele investeringen regelen lijkt klein. Toch houden ze goede moed, die zorgzusters:
De dag is nog niet voorbij, dus de acties gaan door! Zoals in het @CatharinaZKH waar actie wordt gevoerd voor een betere cao! #ziekenhuisstaking #goedecaoisgoedezorg https://t.co/diwuS8UjH2 pic.twitter.com/Z6OpeBgsrr
— FNVZorg&Welzijn (@FNVZorg_Welzijn) 20 november 2019