Eindelijk hoeven mensen niet meer op een landmijn te stappen.
Een knal, een flits, en weg. Zo werd de allerlaatste landmijn in Mozambique opgeruimd. Jarenlang zijn humanitaire organisaties en activisten bezig geweest met het verwijderen van landmijnen uit het Afrikaanse land. De meeste mijnen werden geplaatst vanaf de jaren '60, eerst in de onafhankelijkheidsstrijd tegen Portugal en later in een bloedige burgeroorlog die het land compleet verscheurde.
Zelfs nadat er in 1992 definitief vrede was gesloten, bleef de oorlog slachtoffers maken. Talloze mannen, vrouwen en kinderen werden gedood of raakten gewond doordat ze op een landmijn stapten. Sinds de jaren '90 is daarom actie gevoerd om de landmijnen te verwijderen. De meest beroemde anti-landmijnen-activist was de Britse prinses Diana. Meer recent houdt vooral Cindy McCain zich bezig met de bestrijding van landmijnen. Dankzij haar stichting, genaamd Halo Trust, werden meer dan honderdduizend mijnen verwijderd. De steenrijke Amerikaanse zakenvrouw – en echtgenote van voormalig presidentskandidaat John McCain – kreeg de eer om de allerlaatste landmijn op te blazen.
Gekleed in kogelwerende kleding en met een beschermende bril detoneerde McCain de allerlaatste landmijn van Mozambique, in een ceremonie die velen de tranen over de wangen deed stromen. Ze legt uit waarom het zo'n bijzonder moment is:
"Het is moeilijk uit te leggen omdat het zo monumentaal is. In een land als Mozambique, hebben mensen het grootste deel van hun leven in angst geleefd, en kinderen zijn in angst geboren. Nu heeft het land zijn grond terug en de kinderen zijn weer veilig. Het is ook echt een boost voor andere landen, omdat ze nu zien dat het mogelijk is om een einde te maken aan de landmijnen"
In andere landen als Zimbabwe en Angola liggen nog steeds veel mijnen. Hopelijk volgen zij snel de positieve weg die Mozambique heeft ingeslagen zodat niemand meer hoeft te vrezen voor zijn leven als ze een wandeling maken.