Het gaat niet goed met de politieke neutraliteit van het onderwijs, zo zegt electoraal geograaf Josse de Voogd: "Ben ook actief geweest bij GroenLinks. Ervaarde universiteit als politieker dan een politieke partij zelf," zo onthult hij in een serie openhartige tweets.
Universiteiten zijn wel degelijk linkse bolwerken. Nee, dat zegt heus niet alleen Thierry Baudet. Ook
insiders in de academische wereld beginnen
langzaam maar zeker in te zien dat er een knellende linkse sfeer hangt waar je je als rechts persoon maar moeilijk aan kan onttrekken. Eerder al gaven hoogleraren in Nijmegen Thierry Baudet stilletjes gelijk: lesstof wordt noodgedwongen aangepast aan het linkse discours.
Maar nu volgt ook "electoraal geograaf" Josse de Voogd, die bij de NOS een graaggeziene gast is. Afgelopen verkiezingsavond stond hij nog de uitslagen te duiden, maar nu analyseert hij de brakke ideologische staat van het onderwijs helemaal naar z'n grootje. Ondanks dat hij zelf ideologisch gezien zich het meest verwant voelt met GroenLinks, vindt hij desalniettemin dat de academische sfeer veel te uitgesproken links en "politiek" is.
In een serie tweets die begon over de onnodige opmars van het Engels in het Nederlandse onderwijs, pakt De Voogd ook de hooghartige linkse houding van de Nederlandse universitaire wereld
aan:
"[...] het is wel een reactie op dingen die ook zijn doorgeslagen. Uni's enorm politiek gemaakt. Misschien weinig gezien omdat velen in die kringen zo denken. Maar universiteitsbladen lezen soms haast als pamflet van een uitgesproken politieke partij.
Het gaat soms best ver. Die CvB voorzitter @MaastrichtU. Stelt dat jongeren van nu opgroeien in een wereld zonder grenzen. Dan heb je toch geen idee van de samenleving om je heen. Universiteiten verzaken hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Internationalisering en diversiteit als MOET-jes. Verwijten en verdachtmakingen als je kritisch bent. Ben ook actief geweest bij GroenLinks. Ervaarde universiteit als politieker dan een politieke partij zelf. Clichés over 'links' klopten meer bij universiteit dan bij partij zelf."
Eén uitzondering is Josse wel bereid te maken: op de Universiteit Leiden gaat het een stukje beter dan de rest. Als voorbeeld haalt de wetenschapper de houding van rector magnificus Carel Stolker aan, die ook in de bres springt voor zijn 'rechtse' hoogleraren Paul Cliteur en Afshin Ellian.
De Voogd trapt overigens graag heilige huisjes omver. Na de Tweede Kamerverkiezingen van twee jaar terug pakte hij ook al de wat hem betreft
veel te dominante Randstad aan.