RTL Nieuws bericht vandaag dat Antonie Kamerlings beslissing om door eigen hand uit het leven te stappen waarschijnlijk tientallen andere depressieve Nederlanders aan zal zetten hetzelfde te doen. Iedere keer dat een bekende persoon zelfmoord pleegt, neemt het aantal zelfmoorden in de week erop namelijk drastisch toe.
Sinds hij een einde aan zijn leven maakte, staat de telefonische hulplijn voor mensen met zelfmoordgedachten roodgloeiend. In de Volkskrant zegt hoogleraar psychologie Kerkhof dat we deze maand rekening moeten houden met tientallen extra zelfmoorden.
Hoewel deze mensen natuurlijk hun eigen afweging maken, en hoewel je Kamerling zeker niet verantwoordelijk kunt houden voor hun daden, is het wel degelijk zo dat beroemdheden zoals Kamerling invloed hebben. En die invloed hebben ze omdat ze dat graag wilden. Een acteur droomt van groot succes. Hij wil beroemd worden. Als hij op straat gaat wil hij herkend worden. Daaraan ontleedt hij (of zij) zijn gevoel van eigenwaarde. En natuurlijk is het geld dat bekendheid met zich mee brengt ook ongetwijfeld een pré.
Er is echter ook een andere kant van groot succes. Acteurs, musici en andere bekende personen doen er verstandig aan deze kant ook in te calculeren en verantwoordelijkheid te nemen voor hun potentiëel negatieve invloed. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de daden van anderen, maar wél voor hoe ze hun faam gebruiken. Zij kunnen een heel mooie, goede impact hebben, maar ze kunnen mensen ook ten negatieve beïnvloeden. En dat laatste is wat Kamerling volgens experts waarschijnlijk gedaan heeft door zichzelf om het leven te brengen.