Dat vind ik niet, maar dat zijn de letterlijke woorden van Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD.
Zijlstra zei dit in een opiniestuk, dat vanochtend werd afgedrukt in De Volkskrant. Niet in De Telegraaf, niet in het AD, maar in De Volkskrant.
Je gelooft je ogen niet als je zoiets leest, nota bene van een partij die ooit stond voor zo laag mogelijke belastingen voor iedereen. Niet omdat ze principieel tegen belastingheffing zijn, maar omdat dit goed is voor de economie en dus voor de welvaart. De welvaart van iedereen wel te verstaan. Maar van dat oorspronkelijke liberale gedachtegoed lijkt weinig overgebleven. Sterker, de discussie die nu wordt gevoerd over de zoveelste belastingvereenvoudiging, laat het kardinale punt waar het over zou moeten gaan achterwege: een veel te grote overheid en veel te omvangrijke sectorensubsidies, die daardoor in feite semi-overheidsbanen zijn. Dát is, in combinatie met een omvangrijke import van veelal uitkeringsafhankelijke vreemdelingen, de hoofdoorzaak van de uit de hand gelopen staatsschuld.
Er is een Nederlands gezegde dat luidt 'Als het kalf verdronken is, dan dempt men de put'. Zo ook hier. Natuurlijk moet die staatsschuld terug, natuurlijk kan de overheid niet doorgaan om elk jaar méér uit te geven dan er binnenkomt, natuurlijk moet er paal en perk worden gesteld aan inefficiënt rondpompen van geld. Maar hoe heeft het in godesnaam zo ver kunnen komen, dat we in een land als Nederland een tekort hebben opgebouwd van 450 miljard euro (de garantieverplichtingen aan Zuid-Europa ten bedrage van ruim 200 miljard nog niet eens meegerekend), terwijl we honderden miljarden aan aardgasbaten hebben mogen incasseren? Hoe is het in godesnaam mogelijk, dat de zorgkosten zó uit de hand zijn gelopen in dit land, dat we verzorgingstehuizen voor onze ouderen moeten sluiten omdat er geen geld meer voor is, maar wel geld voor een anti-democratisch Brussel, corrupte Grieken en Afrikaanse dictaturen? Hoe is het is godesnaam mogelijk dat er nu nog jaarlijks miljarden worden uitgegeven aan onrendabele windmolenparken, terwijl onze middenklasse kapot wordt belast? Hoe is het...in godesnaam mogelijk?
Dus, meneer Zijlstra, het is prima dat u wat wil doen aan het inefficiënt rondpompen van geld, het is prima dat u wat wil doen aan de torenhoge staatsschuld, het is prima dat u wat wil doen aan de vereenvoudiging van ons belastingstelsel, maar vergeet daarbij niet de oorzaak aan te pakken. De belasting- en premiedruk in dit land is veel en veel te hoog. Niet alleen de directe belastingdruk zoals loonbelasting en vennootschapsbelasting, maar ook de indirecte zoals accijnzen en BTW. Veel en veel te hoog. Het doel van belastingheffing is niet het innen van geld, meneer Zijlstra, het doel van belasting is om het geld dat de staat op deze wijze van haar burgers afdwingt van de vruchten van hun arbeid, goed en verantwoord te besteden. En dus niet om dat aan te wenden voor allerlei, veelal linkse of groene hobbies. Goed rentmeesterschap heette dat vroeger.
Het is compleet uit de hand gelopen. De Nederlandse staat zit tot over haar oren in de schulden, het aantal onrendabelen is tot epische proporties gestegen, het aantal inactieven stijgt door massa ontslagen ten gevolge van faillissement of vertrek van multinationals naar elders, en het ergst van alles is: er zijn geen banen. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt nog wel, maar die worden gekaapt door goedkope arbeidskrachten van onze europese 'familieleden', de banen in de middengroepen verdwijnen en aan de bovenkant van de arbeidsmarkt wordt de spoeling wel heel erg dun.
De oplossing zal, zoals altijd, moeten komen uit de private sector. Hoe stimuleer je die private sector? Niet door de middenstander kapot te belasten of de ondernemer onder te dompelen in een groeiend woud aan administratieve en andere regels waaraan deze moet voldoen, maar juist door belastingverlaging en regeldrukvermindering. Nu roept de VVD dat ook telkens als er weer verkiezingen zijn, maar er gebeurt niets. Het probleem is dat de omvang van de overheid en al die zwaar gesubsidieerde belangengroepen een echte rigoureuze aanpak in de weg staan, omdat het niet in hun belang is. Nederland is een praatland in plaats van een aanpak land geworden. We zijn een feminien land geworden in plaats van de handelsnatie die we vroeger waren.
De oplossing van elk probleem begint bij de juiste analyse van de oorzaken hoe dat probleem ontstaan is. Deze waarheid geldt ook voor complexe problemen. De huidige generatie (VVD-)politici zijn vooral kortzichtige boekhouders, maar beslist geen probleemoplossers.
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.