De lijsttrekker van Forum voor Democratie voor de Eerste Kamerverkiezingen was vandaag te gast bij Business Class. Daar vertelde hij over zijn jeugd, zijn studieloopbaan en ook zijn latere leven. Henk 'de tank' Otten komt oorspronkelijk uit Drenthe en is een heer van het platteland. Hij studeerde in Groningen waar hij eerst economie en later rechten deed. Daarna werkte hij in het bedrijfsleven. En nu wil hij de Eerste Kamer in: 'om de klimaatwet te stoppen'
Een belangrijk punt dat Otten noemt. Want inderdaad: de Eerste Kamer kan de Klimaatwet en alle daaruit voortvloeiende ellende nog stoppen. Deze draconische wet eist namelijk het onmogelijke van Nederland: een 95% reductie van broeikasgassen in 2050 in vergelijking met referentiejaar 1990. Mits Rutte 3 voldoende kiezers verliest is het mogelijk. Maar Otten hoeft het niet alleen te doen. Zo heeft hij achter zich een lijst met bekende namen en een aantal talentvolle nieuwkomers.
Paul Cliteur, die tevens het wetenschappelijke instituut van de partij leidt, staat direct achter Otten en daarachter staat het Amsterdamse gemeenteraadslid Annabel Nanninga. Ook geen onbekende. Interessant is ook de zesde kandidaat, Dorien Rookmaker. Zij heeft een geschiedenis in 'Internationale organisatie' en maakt zich onder meer (terecht) druk om de impact van supranationale entiteiten zoals de EU en de VN op de Nederlandse samenleving:
Het referendum wordt afgeschaft en internationale verdragen met vergaande gevolgen voor de toekomst, worden op ondemocratische wijze door de Tweede en Eerste Kamer gerommeld.
Politiek talent Lennart van der Linden staat op plek acht van de lijst. Hij maakte naam door bij de lokale verkiezingen in Barendrecht 45% van de stemmen te pakken. Met de achtste plek wordt het nog even spannend of hij het tot de Eerste Kamer gaat schoppen, maar gezien de huidige peilingen, waar FvD op acht zetels staat, is die kans zeker aanwezig.
Wat betreft de Europese Unie stelt Otten bij Business Class dat de Unie zoals hij nu is vormgegeven 'een doodlopende weg' is. Het moet dus anders. Volgens Otten is het verhaal van Air France-KLM tekenend voor hoe de EU werkt: 'het is de EU in het klein'. En tussen de Franse en Nederlandse tak van het luchtvaartbedrijf botert het inderdaad niet lekker.
Op de vraag waar het bij FvD nu om draait antwoordde de lijsttrekker met één woord: 'vertrouwen'. En vertrouwen in de politiek moet zeker hersteld. Hopen dus dat de partij daar een bijdrage aan kan leveren.