Afgelopen week kwam het VN-migratiepact in het nieuws. Een online petitie werd opgezet om het kabinet te bewegen het akkoord niet te ondertekenen. De grote onduidelijkheid rondom het akkoord en de wijze waarop voorgaande kabinetten zijn omgegaan met migratie leidt tot veel wantrouwen en onrust. Het initiatief heeft ondertussen al ruim 7000 handtekeningen en als u nog niet heeft getekend vraag ik u dit alsnog te doen. De Verenigde Staten en Hongarije hebben laten weten dat ze het akkoord niet tekenen. Denemarken, Oostenrijk en Australië zijn zeer terughoudend. Thierry Baudet legde Mark Harbers (VVD) het vuur aan de schenen met 100 pittige vragen.
Nooit eerder stonden VVD en CDA tegen een muur als vandaag. Natuurlijk niet echt, maar wel spreekwoordelijk. Want hun woorden en handelingen zijn niet in overeenstemming en daardoor maken zij zich uiterst kwetsbaar. Zo stellen zij zich in de media en in hun verkiezingsprogramma uiterst kritisch op tegenover de huidige omvang van de migratiegolven. In schril contrast staat echter het feit dat ruim 230 000 migranten in 2016 naar Nederland kwamen. De kritiek komt dan ook voornamelijk vanuit de PVV en FvD als het gaat om dit onderwerp, maar ook Partij van de Dieren. SP en GroenLinks nemen de twee grote 'middenpartijen' onder vuur. Maar een meerderheid van de Kamer liet afgelopen week weten niet te willen spreken over het onderwerp.
Baudet diende deze week 100 vragen in bij de VVD-minister om te weten te komen wat nu precies de aanleiding is van het VN-akkoord Global Compact for Migration. De vragen getuige van zeer goed denkwerk, want de eerste vraag begint meteen met het verifiëren van de gegevens waarover wordt gesproken. Jetten zou dat een 'interpretatiegesprek noemen', maar kan dus ook met één vraag. Zo stelt FvD: "Kan de Staatssecretaris bevestigen dat deze link inderdaad de FINAL DRAFT en de meest recente concepttekst van de Global Compact for Migration bevat, waarvan ondertekening door Nederland voorzien is medio december 2018?" Na beantwoording van deze vraag kan de Minister in ieder geval niet meer beweren dat het gesprek over een ander document gaat en moet hij ter zake komen.
https://twitter.com/thierrybaudet/status/1055191301631737856
Vervolgens stelt FvD vragen over verschillende aspecten van het pact. Neem bijvoorbeeld de te publiceren internationale website voor migranten, zodat men weet hoe men hiernaartoe kan komen. Terecht dus dat Baudet vraagt "Betekent het voornemen van de Staatssecretaris om het Marrakesh Immigratiepact namens Nederland te ondertekenen dat hij het met de gehele tekst van het pact eens is?" Want als de Minister het niet met de tekst eens is, maar toch tekent, dan roept dit vragen op over de uitvoering van zijn ambt. Als hij het wel volledig eens is met de tekst en tekent evenzo.
Verder biedt vraag 11 van een kijkje in de wijze waarop supranationale organisaties zoals de Europese Unie hun kiezers trachten te beïnvloeden met nepnieuws verspreid via verschillende mediakanalen: "Is de Staatssecretaris voorstander van doelstelling 33c om te bevorderen dat media, inclusief online media, een positiever beeld van immigratie dienen te scheppen?" Dit gebeurt nu dus ook al. Bijvoorbeeld via het EU-programma 'Displaced in the Media'. De subsidiestromen en programma's hebben het doel invloed te hebben op de denkbeelden van burgers via de media. Brrrrrr, dat is toch gewoon DDR Merkel-style? Het is absoluut opmerkelijk dat de VN en de EU bepaalde politieke kwesties in de media willen framen. Goed dat FvD hier aandacht voor heeft. De vraag is dan ook wat de VVD vindt van onderstaande EU-programma en hoe zij deze in overeenstemming brengt met haar verkiezingsprogramma?
[caption id="attachment_212010" align="aligncenter" width="360"] Displaced in Media: de voorkant van een brochure van het gelijknamende EU-programma dat tracht de publieke opinie over migratie 'te verbeteren'. Bron: European Cultural Foundation[/caption]