Belachelijk. Na jaren van bezuinigingen op de Rijksuitkering (per student) en de daarbij behorende efficiëntiemaatregelen stelt de D66-Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap dat het rendementsdenken doorslaat. Ze laat weten dat het Nederland onderwijs toegankelijker moet, terwijl het kabinet er de afgelopen vijftien jaar weinig aan heeft gedaan om doorstroomroutes vanuit het mbo open te houden te houden. Daarover heeft de Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen vorig jaar een brief gestuurd, maar actie bleef uit. Staat de Minister op voor de belangen van studenten of blijft het bij mooie woorden?
Eerder deze week berichtten wij over de vrij eenvoudige problematiek rondom de DUO-helpdesk. Het probleem in deze dat studenten lang moeten wachten op prangende vragen over bijvoorbeeld de studieschuld en de rentestanden. Men wil weten wat het effect van de studieschuld op een fatsoenlijke hypotheek is, maar moet vervolgens een half uur wachten. Een complete generatie van jongeren dreigt verloren te gaan door het beleid van het kabinet en in plaats van een eenvoudig probleem op te lossen schuift de Minister de problemen voor zich uit! Praktische kleine problemen worden dus niet opgelost, maar de Minister gaat fel in op 'rendementsdenken'.
De Minister hoopt dat het woord 'rendementsdenken' zoveel emotionele weerstand oproept dat ze de harten en zielen van de student weer kan terugwinnen, maar de studentenorganisaties zijn helemaal klaar met deze falende D66-bestuurder. Het onderwijs is in een deplorabele toestand gekomen. Wel zijn er snel wijzigingen doorgevoerd in het financieringssysteem, maar op allerlei plekken klopt het allemaal van geen kant. Docenten moeten voldoen aan allerlei bureaucratische eisen, omdat Den Haag de onderwijzers wantrouwt. Den Haag denkt dat de kwaliteit van het onderwijs kan worden gegarandeerd met rapporten vol kwantitatieve cijfers. Grote onzin, en vooral veel werk.
Maar, behalve docenten hebben studenten dus vooral problemen met de in-actie van de Minister. Zo moeten studenten nu lenen, waardoor velen gaan werken naast hun studie om schulden te voorkomen. Doordat zij werken wordt het weer moeilijker om het bindend studieadvies te halen, een eis voor vervolg van de studie. In plaats van overleg besloot de D66-minister om het BSA daarom maar te wijzigen, tot ontsteltenis bij de universitaire achterban. Als een ware D66'er pleit ze voor minder kansongelijkheid. Weer zo'n propagandawoord van de Minister.
https://twitter.com/studentenbond/status/1055391135814901762
Het woord 'gelijke kansen' is een fake concept. Het bestaat enkel bij benadering en is een toppunt van dogma. Want het is onmogelijk voor de overheid om vast te stellen hoeveel kansen u precies krijgt en welke dit zijn. Laat staan om u precies dezelfde kansen te geven als uw buurman. De overheid is simpelweg niet in staat een maakwerk oplossing te bieden voor dergelijke complexe problmeatiek. Wel kan het kabinet de kans op hoger onderwijs verhogen, maar spreken over 'gelijke kansen' is pure propaganda. Neem alleen ade kansongelijkheid van vanwege het uiterlijk: om daarmee aan te tonen hoe dermate onzinnig de 'gelijke kansen'-retoriek is.
Wat gebeurt er eigenlijk wel? De Minister neemt onderwijsinstellingen op de hak en vindt dat ze moeten stoppen met het weigeren van studenten. Tegelijkertijd was het D66 die via de Europese Unie en het Bologna-proces de deuren van onze universiteiten wagenwijd opende voor internationale studenten en daarmee de druk op de onderwijsinstellingen vergrootte. Een typisch geval van de pot verwijt de ketel dat ze zwart ziet?