Atheïsten wereldwijd vervolgd

Geen categorie09 dec 2014, 10:00

Gedood, vervolgd, gemarteld. Zo worden atheïsten in veel landen behandeld.

De Internationale Humanistische en Ethische Unie (IHEU) stelt in een rapport dat vandaag wordt gepresenteerd dat het aantal atheïsten wereldwijd weliswaar toeneemt, maar dat ze toch nog altijd behoorlijk gediscrimineerd en zelfs vervolgd worden.

In dertien landen riskeren atheïsten, vrijdenkers en andere niet-gelovigen zelfs de doodstraf op grond van wetten die afvalligheid en godslastering verbieden. Ook was er afgelopen jaar een toename van het aantal gerichte aanvallen van politieke leiders op atheïsten en humanisten.

Het zal u verbazen, maar die 'dertien' landen zijn grotendeels islamitisch. Denk maar aan Iran en Saoedi-Arabië waar ongelovigen de doodstraf kunnen krijgen - dit omdat ze hoegenaamd allemaal vanuit de familie gelovig zijn opgevoed (of in ieder geval als zodanig beschouwd worden door de autoriteiten) en zij daarom te boek staan als "afvalligen." Hoewel weinig mensen dit weten geldt hetzelfde voor Pakistan. De sharia is daar officieel niet de wet van het land, maar mensen die zich 'schuldig' maken aan blasfemie of afvalligheid (en atheïsten doen dat in de ogen van de autoriteiten automatisch) moeten hun religieuze denkbeelden of het gebrek daaraan ook met hun leven bekopen.

Toch is het hele verhaal daar niet mee gezegd. Ook in veel andere landen hebben atheïsten minder rechten dan gelovigen. Volgens de IHEU gaat het goed in landen als Nederland, België, Sierra Leone, Kosovo en Taiwan, maar is er nogal wat aan te merken op de rest.

Het mondiale overzicht in het rapport geeft een verrassend beeld. Democratische Europese landen als Denemarken, Duitsland, Italië en IJsland zijn op de wereldkaart vervaarlijk rood ingekleurd ('ernstige discriminatie'), de een na zwaarste van de vijf categorieën. Ook veel landen in Afrika en Azië vallen in deze groep, zoals Rusland, Turkije, Algerije, Birma en Maleisië.

Boris van der Ham, voorzitter van het bij de IHEU aangesloten Humanistisch Verbond, presenteert het rapport vandaag in de Tweede Kamer. Daarna volgt een protestmars van die organisatie die o.a. langs de ambassades van Pakistan en Saoedi-Arabië leidt. Je vraagt je af wat zijn oude politieke leider, Alexander Pechtold, daarvan vindt, maar goed; Van der Ham begrijpt in ieder geval wél waar het echt fout gaat in de wereld en waar het (op zich) prima vertoeven is.

Dit is natuurlijk bijzonder triest. Je kunt een maatschappij niet vrij noemen als religiekritiek en atheïsme verboden zijn en/of in sociale uitsluiting resulteren. Een samenleving is zo vrij als de gewetensvrijheid van diens bevolking. Helaas valt dat in een groot deel van de wereld flink tegen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten