De Arabische Liga heeft het onderhand ook helemaal gehad met de losgeslagen dictator van Libië, Muammer Khadaffi. De secretaris-generaal van de Liga, Amr Moussa, maakte gisteravond bekend dat de Arabieren de VN veiligheidsraad hebben gevraagd om een no-fly zone in te stellen in het land.
Dit om "de bevolking te beschermen".
Hoewel de verschillende Arabische regimes over het algemeen niet zo snel openlijk pleiten voor westerse bemoeienis is dat deze keer dus anders. Blijkbaar gaan de beelden die wij zien op CNN, Al Jazeera English, de BBC en andere zenders ook de gehele Arabische wereld door. Arabische volkeren zien dus wat er gebeurt; het geweld negeren zou een waanzinnig PR-probleem opleveren voor de betrokken regeringen.
"De Arabische Liga heeft de VN-Veiligheidsraad officieel verzocht een no-flyzone in te stellen tegen iedere militaire luchtactie tegen het Libische volk",
aldus Moussa. Ook zei hij dat Khadaffi "verschrikkelijke misdaden" heeft begaan die het regime "hebben ontdaan van zijn legitimiteit". En dat wil wat zeggen in de Arabische wereld: onderdrukking is daar namelijk schering en inslag.
De oproep van de Liga komt net op tijd. Eerder lieten de rebellen in Libië namelijk
al weten dat zij de VS, de EU en de AL de schuld zullen geven als Khadaffi massavernietingswapens inzet in de strijd. Ali Aujali, Khadaffis voormalige gezant naar de VN, zei gisteren dat het westen weliswaar "de hele tijd zegt dat alle opties op de tafel liggen", maar dat er nu dan ook maar eens "één gekozen" moet worden.
Lange tijd lieten de rebellen weten geen militaire interventie van het westen te willen. Dat lijkt nu nog steeds het geval te zijn. Wel wil men dat er onmiddelijk een no-fly zone wordt ingesteld, dit om het Khadaffi lastiger te maken; hij zet al een tijdlang de luchtmacht in om rebellerende steden te bombarderen. Als hem dat onmogelijk wordt gemaakt heeft de oppositie een kans.
De 'internationale gemeenschap' heeft lang genoeg gedebateerd. Het is nu tijd voor actie. Kondig een no-fly zone af en handhaaf die. Khadaffi beschouwt met name het westen onderhand toch al als zijn grote vijand (op binnenlandse oppositie na dan); als hij deze strijd in zijn voordeel beslecht is de kans groot dat hij terroristen die het westen willen aanvallen nog actiever zal steunen dan hij in het verleden al deed. En dat kunnen we niet laten gebeuren.
Overigens moet het westen natuurlijk wel onderzoeken wat de Libische oppositie precies wil. Hoe zien zij de toekomst van hun land voor zich? Zijn ze democratisch of autoritair? Seculier of religieus? Radicaal of gematigd?