Android is heer en meester als het gaat om mobiele besturingssystemen. Het populaire besturingssysteem dat onder meer op LG, Samsung en Sony toestellen draait eigent zichzelf maar liefst 85 procent van de markt toe. Niet geheel verrassend is het iOS systeem van Apple terug te vinden op de tweede plek. Windows Phone is zo goed als compleet verdwenen en blijft zitten met een schamele 0.1 procent marktaandeel. Dat blijkt uit een rapport van IDC.
Android is onbetwiste koning
International Data Corporation, kortweg IDC, houdt zich bezig met het verzamelen van gegevens om zo een beeld te scheppen van hoe de telecomindustrie ervoor staat. Dit doen zij door ieder kwartaal onder meer marktaandelen van alle populaire besturingssystemen te verspreiden. Uit het verslag over het eerste kwartaal van 2017 blijkt dat Android nog altijd verreweg het grootste besturingssysteem (OS) is. Het project van Google weet een marktaandeel van maar liefst 85 procent te vergaren. Het is geen verrassing dat Android het grootste platform is aangezien dit al vele jaren het geval is. De gegevens zijn gebaseerd op het aantal verkochte telefoons in de periode en zijn opgesplitst per fabrikant. In totaal zijn er in het eerste kwartaal van 2017 ruim 344 miljoen telefoons verscheept. Dit is een groei van 3.4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug.
Knappe prestatie van Apple
Uiteraard is het iOS-besturingssysteem van Google’s aartsrivaal Apple op de tweede plek terug te vinden. Het OS dat onder meer draait op de iPad en iPhone weet een marktaandeel van een kleine 15 procent te vergaren. Dit is een flinke terugval ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016. Toen wist iOS nog een marktaandeel van een ruime 18 procent te behalen. Dit kan dan weer verklaart worden aan de hand van de gebruikte methode. In dit onderzoek worden enkel het aantal verscheepte telefoons meegenomen. Apple bracht in het begin van dit jaar geen nieuwe telefoons op de markt. Daardoor is het logisch en des te knap dat het bedrijf uit Cupertino wederom zo’n hoog marktaandeel behaalt. Helemaal wanneer je bedenkt dat ze enkel hoogwaardige, dure telefoons op de markt brengen. Denk bijvoorbeeld aan het vlaggenschip van vorig jaar: de Apple iPhone 7 Plus. Dit toestel levert een fantastische gebruikerservaring, maar dat kost wel wat. Het toestel haal je in huis voor zo’n 800 euro. Android telefoons zijn daarentegen veel meer wijdverspreid: het OS draait zowel op budget telefoons als op vlaggenschepen. Zo haal je voor een kleine 150 euro bijvoorbeeld al de Motorola Moto E4 in huis terwijl de Samsung Galaxy S8 al snel rond de 700 euro kost. Ook het aantal beschikbare telefoonabonnementen is vele malen groter.
Windows Phone compleet weggevaagd
Wat ooit in de markt werd gezet als geduchte concurrent voor Android en iOS gaat nu dan toch echt jammerlijk ten onder. Windows Phone heeft in het eerste kwartaal van de huidige jaargang een schamel marktaandeel van 0.1 procent weten te behalen. Het laatste vlaggenschip dat draait op dit besturingssysteem is de Microsoft Lumia 950 geweest. Zonde, met het besturingssysteem an sich is niet zoveel mis. Het is inmiddels volwassen, grotendeels vrij van bugs en levert een minstens zo’n stabiele ervaring als bijvoorbeeld Android of iOS. Wel is de ondersteuning altijd een probleem geweest. Veel appmakers maken geen speciale versie van hun programma voor Windows Phone waardoor het app-aanbod altijd enigszins teleurstellend is geweest.