Besmet door Thomas Eric Duncan, de Amerikaan die eerder al aan deze ziekte overleed.
Eén van de zorgverleners die Thomas Eric Duncan behandelde toen hij zich bij het ziekenhuis meldde omdat hij ebola-verschijnselen vertoonde, lijdt er nu zelf ook aan.
Dat bericht de Washington Post: A Texas health care worker who provided hospital care for an Ebola patient who later died has tested positive for the virus, health officials said Sunday in a statement. If the preliminary diagnosis is confirmed, it would be the first known case of the disease being contracted or transmitted in the U.S. A statement posted on the Texas Department of State Health Services website said confirmatory testing will be conducted by the Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta. Officials said the health care worker reported a low grade fever Friday night and was isolated and referred for testing. Preliminary test results were received late Saturday.
"We wisten dat een tweede besmetting mogelijk was, en we hebben ons hier dan ook op voorbereid," aldus Dr. David Lakey, de hoogste zorgbaas van de staat Texas. "We werken hier met ons team in Dallas aan, en doen onze best om te verkomen dat het [ebola] zich verder kan verspreiden."
Zoals ook gedaan werd met meneer Duncan, die besmet werd in Liberia, worden alle mensen met wie de zorgverlener contact heeft gehad nauwlettend in de gaten gehouden. Als zij tekenen van besmetting vertonen worden ze onmiddellijk geïsoleerd en in behandeling genomen.
In Amerika maken steeds meer mensen zich ernstig zorgen over ebola en de impact die dit virus kan hebben op hun samenleving. Zoek maar naar Amerikaanse reacties op dit nieuws op Twitter en/of Facebook.
Natuurlijk is het verstandig om scherp te zijn en om de overheid duidelijk te maken dat er snel moet worden ingegrepen, maar zoals ik eerder
al eens schreef: er is geen enkele reden om in paniek te raken. In
een artikel over een mogelijke Néderlandse ebola-besmetting legde ik vervolgens nog maar een keer uit:
Ebola is een buitengewoon gevaarlijke ziekte; als je besmet raakt is de kans gewoon aanwezig dat je er aan overlijdt (in Afrika is één op de twee patiënten omgekomen). Maar dat betekent niet dat we ons nu ernstig zorgen hoeven te maken - tenminste, niet zolang de staat zijn werk goed doet. Hoe? Door iedereen zo snel mogelijk te isoleren en mensen die contact hebben gehad met de patiënt in kwestie onmiddellijk op te sporen. Als dat gedaan is kunnen zij al voor ze daadwerkelijk symptomen vertonen (het is pas besmettelijk als men daadwerkelijk ziek wordt) in behandeling worden genomen. Het risico op meer besmettingsgevallen is dan minimaal.
Zoals twitteraar Dick Schouw ook al zegt op Twitter:
Het kan zeker. De overheid moet er alleen kort bovenop zitten en iedere mogelijk besmette persoon in de gaten houden (en het liefst isoleren van de rest van de maatschappij). Als die persoon na een week of twee, drie nog niet ziek is, is er niets aan het handje.
Kortom, twee gevallen van besmetting vormen nog geen epidemie. Alleen als de Amerikaanse autoriteiten schromelijk tekort schieten kunnen er serieuze problemen ontstaan.